Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Matematiikkalinjalta yliopistovalmiudet, valkolakki ja työkokemusta Nokialta

Julkaissut jon kesäkuu 08, 2011

0
0

Matematiikkalinjalta yliopistovalmiudet, valkolakki ja työkokemusta Nokialta

0
0

Julkaissut jon kesäkuu 08, 2011

ESPOO – Nokia tekee Toijalassa läheistä yhteistyötä Päivölän matematiikkalinjan kanssa. Koulussa voi suorittaa kahdessa vuodessa matemaattis-luonnontieteellisiä opintoja ja samalla tehdä lukiotutkinnon Valkeakosken Tietotien lukiosta. Arvokkaan lisän opintoihin on tuonut jo vuodesta 1997 lähtien Nokian Toijalan yksikössä tehtävä työharjoittelu. Valmistuessaan näillä oppilailla on jo parin vuoden työkokemus ohjelmistoalalta.

– Idea yhteistyöstä syntyi koulun puolella linjan perustajan visiosta, että pitäisi saada yrityskumppani. Hän lähestyi Nokiaa ja sai Nokiankin innostumaan koulun ja tutkimuskeskuksen yhdistävästä ajatuksesta, Nokian Toijalan yksikön johtaja Timo Sorsa kertoo.

Nokian Toijalan yksikkö tarkoittaa Timoa, kahta projektinvetäjää sekä osa-aikaista assistenttia. Muut työntekijät ovat koululaisia Päivölästä. Itse asiassa myös projektinvetäjät ovat opiskelleet aikanaan Päivölässä.

Mitä opiskelijat tekevät Nokia-työharjoittelussa?
– He käyvät opintojensa lomassa kahtena päivänä viikossa töissä. Teemme pienimuotoisia tutkimus- ja kehitysprojekteja. Tyypillisesti kyseessä on jokin Nokian teknologia, johon ideoimme ja toteutamme täällä demonstraation eli jonkin tavan hyödyntää teknologiaa. Sen jälkeen jokin toinen Nokian yksikkö voi hyödyntää tekemistämme tai siinä syntyneitä ideoita.

Millaisia teknologioita olette demonstroineet?
– Viimeaikoina olemme tehneet esimerkiksi 3D-käyttöliittymäkonsepteja ja ideoineet, kuinka voidaan tuoda erilaisia 3D-elementtejä käyttöliittymään. Toinen alue on ollut robotiikka: mitä voitaisiin tehdä puhelimella ohjattavalla pienellä robotilla. Meillä on tähän liittyen pieni robottialusta, joka pystyy esimerkiksi aistimaan ympäristöään valosensoreilla. Tälle robotille olemme rakentaneet pelejä, esimerkiksi minigolf-pelin, jossa puhelin toimii mailana ja robotti pallona.

– Pyrimme antamaan opiskelijoille mahdollisuuksia vaikuttaa, millaisissa projekteissa he ovat, jotta he pystyvät tuomaan mukaan omia ideoitaan ja löytävät motivaation. Ohjelmointiprojektien lisäksi meillä on esimerkiksi grafiikkatiimi, joka suunnittelee mm. ikoneita ja muita graafisia elementtejä meidän muihin projekteihin.

Päivölän matematiikkalinjan linjanjohtaja Merikki Lappi, kuinka opiskelijanne ovat hyötyneet harjoittelusta Nokialla ja miten yhteistyö on sujunut?
– Hirveän hyvin on mennyt, olen ollut tässä mukana alusta asti. Työharjoittelu on arvokasta kokemusta, oppilaat tekevät asioita, joita tuossa iässä ei yleensä pääse tekemään. Siinä voi myös avartaa maailmankuvaa ja saa kuvan todellisesta työelämästä.

– Uskon, että on harjoittelulla on vaikutusta opiskelumotivaatioon kun huomaa, mitä konkreettista hyötyä taidoista ja opinnoista on. Olemme saaneet tällaista palautetta alumneiltamme.

Kenen kannattaisi hakea teille?
– Tietotekniikasta, matematiikasta ja luonnontieteistä kiinnostuneiden. On myös sellaisia opiskelijoita, joita kiinnostaa ennen kaikkea tällainen tiivis sisäoppilaitoksen opiskelumuoto. Päivölä sopii hyvin monenlaisille opiskelijoille, oppilaamme eivät ole lainkaan samasta puusta tehty. Oppilaita tulee aivan eri puolilta Suomea, meillä on ollut useita oppilaita Rovaniemeltä asti.

Miten teille pääsee opiskelemaan?
– Meillä on hyvin aikaisin pääsykokeet: tammi-helmikuussa. Tänne tullaan silloin pääsykoeviikonlopuksi, joka on ratkaisee sisäänpääsyn. Se on samalla tutustumisviikonloppu, jossa hakijat elävät viikonlopun verran tätä meidän elämää. On kokeita, kerromme koulusta ja vanhat opiskelijat esittelevät paikkoja.

– Kesälukukausi on myös yksi tapa päästä sisään meille, kesälle on varattu yksi paikka. Sen lisäksi voi päästä vain peruutuspaikkojen kautta: jos joku varsinaisten pääsykokeiden kautta tulossa ollut peruu paikkansa, niin kesälukukaudella ollut voi hakea sisään. Mutta kesälukukaudeksi meille pääsee opiskelemaan matematiikkaa kuka vain aivan avoimesti. Kesän aikana tehtävät kahdeksan lukion kurssia antavat hyvin vahvan pohjan mihin tahansa lukioon menevälle – ja toisaalta abiturientille ne voivat toimia kertauksena.

Minne oppilaanne ovat lähteneet Päivölän jälkeen?
– Yritämme asemoida itsemme vahvasti peruskoulun ja yliopiston väliin, jotta oppilaillamme on hyvä pohja sekä opiskeluun että työelämään. Alumnejamme on hyvin paljon teknis-luonnontieteellisillä aloilla: tietotekniikkaa, matematiikkaa ja fysikkaa. Opiskelijoita on mennyt paljon Aalto-yliopistoon, Tampereen teknilliseen yliopistoon sekä Helsingin ja Tampereen yliopistoihin. Pääsemisprosentti jatko-opintoihin on meillä erittäin korkea, keskimäärin yli 90%.

comments powered by Disqus