Ääni

Follow us

Uncategorized

Nokia N9 kaksi viikkoa koekäytössä

Julkaissut Ian Delaney heinäkuu 06, 2011

0
0

Nokia N9 kaksi viikkoa koekäytössä

0
0

Julkaissut Ian Delaney heinäkuu 06, 2011

LONTOO – Sain pari viikkoa sitten Nokia N9:n mallikappaleen koekäyttöön, joten ajattelin kertoa tässä hieman kokemuksistani ja siitä minkälainen puhelin Nokia N9 mielestäni oikeasti on. Millainen laite tilastojen, teknisten tietojen ja ominaisuusluetteloiden takaa löytyy?

Nokia N9:ää on oikein mukavaa käsitellä ja käyttää. Laitteen polykarbonaatista tehty runko on ohut, mutta yleistuntuma on luja ja vakaa. Kuvista ei saa oikeaa käsitystä siitä, kuinka kirkas laitteen näyttö on. En tunne tarkemmin teknisiä yksityiskohtia, mutta minulla näytön kirkkaus oli säädettynä puoliväliin melkein koko ajan. Säätö ei liittynyt virransäästöön, vaan näyttö oli yksinkertaisesti riittävän kirkas kaikissa olosuhteissa lukuun ottamatta tilanteita, joissa siihen kohdistui suoraa auringonvaloa.

Näytön kaarevuus miellyttää myös silmää. Näytössä on pyöristetyt kulmat, kuten lienette ehkä huomanneetkin. Lisäksi näyttö kaartuu reunoja kohti, mikä saa puhelimen tuntumaan ohuemmalta ja antaa sille jalokivimäisen muodon. Laitteen näyttölasin ja AMOLED-näytön välissä ei ole ilmarakoa. Tämä luo vaikutelman näytön pinnalla kelluvista kuvakkeista, jotka suorastaan houkuttelevat koskettamaan.

Haastattelimme aiemmin Nokia N9 -älypuhelimen muotoilijaa Anton Fahlgrenia. Hän sanoi, että perinteisen näppäimistön käyttäminen tuntuu vanhanaikaiselta sen jälkeen kun on käyttänyt Nokia N9 -puhelinta. Tämä pitää paikkansa jopa kahden viikon koekäytön jälkeen. Suoraan sanoen en ole aivan varma, onko kosketusnäyttöä nopeampi käyttää kuin näppäimistöä, mutta se ei ole tässä olennaisinta. Kosketusnäytön käyttö kaikkiin toimintoihin tuntuu sujuvammalta ja luontevammalta kuin siirtyminen näytöltä näppäimistölle ja takaisin, mikä on usein kömpelöä.

Nokia N9 -puhelimessa näytöltä toiselle siirrytään erittäin nopeasti swipe-toiminnolla eli sormen pyyhkäisyllä. Pyyhkäisytoiminto tuntuu luontevalta tavalta käyttää puhelinta, ja siihen on helppo tottua. Minulla on Nokia N8, ja olen jo yrittänyt siirtyä siinäkin sovelluksesta toiseen pyyhkäisytoiminnolla. Sen jälkeen olenkin ihmetellyt, että miksi tämä ei toimi… Pyyhkäisytoiminnon opettelu vie noin päivän, mutta sen jälkeen alkaa tuntua siltä, että suunnittelijat ovat löytäneet parhaan mahdollisen tavan käyttää puhelinta.

Käyttöliittymä opastaa käyttäjää hienovaraisesti. Aloitusnäytön oikeaan reunaan esimerkiksi ilmestyy parin sekunnin ajaksi ohut viiva, joka muistuttaa, että käyttäjä saa siihen suuntaan pyyhkäisemällä näkyviin ilmoitukset ja tehtävänvaihtonäytöt.

Pyyhkäisyliikkeitä on monenlaisia. Näyttöjen välillä siirtymiseen on oma liikkeensä, ja näyttöä vieritetään lyhyemmillä pystysuuntaisilla pyyhkäisyillä. Pikakäynnistyspalkin saa näkyviin pyyhkäisemällä näytön alareunasta puoliväliin. Sovellusten sulkeminen onnistuu erikseen asetettavalla alaspäin pyyhkäisyllä. Tämä saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä se ei ole sitä: näyttöjen välillä liikkumiseen tarvitaan pyyhkäisy näytön reunasta reunaan, kun taas vieritys tapahtuu näytön sisällä. Opetteluun voi toki mennä päivä tai pari, mutta pyyhkäisytoiminto alkaa tuntua yllättävän nopeasti erittäin nopealta ja intuitiiviselta tavalta käyttää puhelinta.

Käytössäni olleella mallikappaleella ei voinut käyttää Ovi Kauppaa, joten pystyin hyödyntämään vain laitteeseen valmiiksi asennettuja sovelluksia. En kuitenkaan jäänyt kaipaamaan ylimääräisiä sovelluksia tai palveluja. Facebook, Twitter, Flickr, Skype, Nokia Kartat ja luotettava sähköpostisovellus täyttivät 99 prosenttia käyttötarpeistani. Jäljelle jäävä prosentti koostuu peleistä, mutta niitä asennettiin valmiiksi saamaani mallikappaleeseen, eli tähänkin ongelmaan löytyi koekäyttöä varten ratkaisu.

Jään kaipaamaan laitteen nopeutta. Nämä ovat tietysti makuasioita, mutta minun mielestäni Nokia N9 on erittäin nopea. Nopeus näyttäisi olevan laitteen erinomaisen moniajo-ominaisuuden ansiota. Sovellukset voi jättää auki, koska laitteesta ei lopu muisti kesken. Muistan lukeneeni jostakin, että Nokia N9:ssä voi pitää samanaikaisesti auki jopa sata sovellusta. Minä tarvitsen korkeintaan kymmentä sovellusta. Sähköpostiin tai vaikkapa auki jääneeseen karttaan palaaminen tapahtuu millisekunneissa eli niin nopeasti, että aikaa ei ehdi edes huomata. Näin nopea laite on tietysti erittäin miellyttävä käyttää, ja siitä on vaikea luopua.

Minun on nyt kuitenkin annettava Nokia N9 Adamille, koska muidenkin on päästävä kokeilemaan laitetta ennen kuin se on palautettava Keilaniemeen. On lähes julmaa joutua luopumaan näin hienosta laitteesta…

Onko teillä kysyttävää Nokia N9:n käytöstä?

comments powered by Disqus