Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Olipa kerran festivaali - Flow Festival - The Documentary

Julkaissut arttu heinäkuu 20, 2011

0
0

Olipa kerran festivaali - Flow Festival - The Documentary

0
0

Julkaissut arttu heinäkuu 20, 2011

ESPOO – Nokia toimii vuoden 2011 Flow Festival –tapahtuman pääyhteistyökumppanina. Samoissa merkeissä Flow ikuistetaan dokumentiksi, joka toteutetaan yhteistyönä Nokian ja Pablo Films -tuotantoyhtiön kanssa. Tämän vuoden tapahtumataltion visuaalisuuden ja näyttävyyden lisäksi kokonaisuus nivoo yhteen Flow Festivalin koko seitsemänvuotisen historian haastattelumateriaalin kautta.

Flow Festival – The Documentary (Teaser)

Tänä vuonna seitsemättä kertaa järjestettävä Flow Festival on alunperin lähtöisin pienen kaveriporukan järjestämästä tapahtumasta ja ensimmäinen Flow järjestettiin vuonna 2004 vielä silloin pystyssä olevilla VR:n makasiineilla. Tästä lähtien tapahtuma on jokaisena vuotena tuplannut kävijämääränsä ja vakiinnuttanut paikkansa sittemmin Suvilahden voimala-alueelle Helsingissä. Festivaalia ei ole kuitenkaan tietoisesti koskaan lähdetty kasvattamaan, toiminta on paisunut uusien ideoiden ja suuren kysynnän myötä.

Tapahtumasta on kasvanut sen verran merkittävä kotimainen festivaali, että Nokia halusi tuottaa tämän vuoden Flow’sta yhteistyössä Pablo Filmsin kanssa 15 minuuttia kestävän dokumentin. Tapasimme dokumentin ohjaajan Juho Konstigin kanssa aurinkoisena heinäkuisena aamuna ravintola Mattolaiturissa Helsingissä, ja kävimme puolituntisen keskustelun Flow Festival Documentaryn tekemisestä.

Tavoitteena taltioida Flow’n visuaalisuus ja näyttävyys

Espoon lähiöiden, Pablo Filmsin ja skeittifilmien kasvattama ohjaaja Juho Konstig kertoo dokumentin tavoittelevan mahdollisimman näyttävää visuaalisuutta. Tekijätiimi haluaakin kuvata dokumenttiin mahdollisimman hyvin juuri sen, mikä erottaa Flow-festivaalin muista kotimaisista tapahtumista.

– Pääpainona on saada tunnelma taltioitua mahdollisimman hyvin. Me yritetään saada kaikki hienoudet esiin mitä et löydä tavallisilta suomalaisilta festivaaleilta aina somistuksista lavarakenteisiin, kommentoi Konstig.

Tarinallisesti dokumentin tarkoituksena on kertoa varsin maanläheisesti mistä tapahtumassa on kyse ja mistä se on lähtöisin. Filmissä sukelletaankin kulissien taakse ja haastatellaan tapahtuman tekijöitä ja järjestäjiä

– Aika pitkälti dokumentista tulee viisitoista minuuttinen läpileikkaus Flow’sta. Se on suunnattu ihmiselle, joka ei lähtökohtaisesti tiedä tapahtumasta mitään tai ainakaan paljoa. Dokumentti kertoo tapahtuman historiasta ja syntyprosessista, miten Flow suunnitellaan ja miten artistit valitaan, kommentoi ohjaaja Juho Konstig.

Juho KonstigJuho Konstig. Kuva: Arttu Silvast[Juho Konstig]

Vaikka ryhmällä on käytössään arkistomateriaalia aikaisempien vuosien Flow-tapahtumista, varsinaisen visuaalisen materiaalin tuottaminen painottuu vahvasti tämän vuoden tapahtumaan. Tarkoituksena on taltioida Flow-tunnelma mahdollisimman näyttävästi ja hienosti, ja tähän tarkoitukseen ryhmällä on käytössään Phantom Flex -suurnopeuskamera, joka taltioi jopa 2800 ruutua sekunnissa.

– Tarkoitus olisi tosiaan tehdä dokumentista hyvin visuaalinen ja osittain jopa seesteisen hidastettu. Tähän tarkoitukseen käytössä on Phantom Flex -suurnopeuskamera. Suurnopeuskameralla voi ottaa videokuvaa, joka näyttää ikään kuin hidastetulta. Tämä näyttää todella hienolta valojen, ihmisten liikkeen tai vaikka pyrotekniikan kanssa. Ihmisten haastatteluissa ja muussa kuvamateriaalissa paitsi suurnopeuskameran aikana pyrimme pitämään temmon nopeana, kommentoi Konstig.

Ei ihan perinteinen festariraportti

Ohjaajan oma kokemus Flow-tapahtumasta on vuosien varrelta sangen vähäinen, tämän hän kuitenkin näkee työnsä suhteen positiivisena asiana.

– Itselläni ei ole aikaisemmin ollut sen kummempaa suhdetta Flow-tapahtumaan. En ole ollut siellä monena vuonna. Se on toisaalta ihan positiivinen asia, koska kun työstän dokumenttia myös toimittajan roolissa, olen tutkiva ihminen. Osaan esittää tyhmimmät kysymykset, Konstig kertoo.

Flow Festival Documentaryn suhteen vältellään mahdollisimman pitkään niin sanotun perinteisen festariraportin muotoa tai ontologiaa, jokainen kuva ja leikkaus tullaan harkitsemaan hyvin tarkasti ja perusteellisesti.

– Kyllä me pyritään välttämään sitä, että kyseessä olisi perinteinen festariraportti. Jokainen kuva pyritään rakentamaan erikseen, Juho Konstig jatkaa.

Nokian ja Pablo Filmsin yhteistyössä toteuttama Flow Festival Documentary julkaistaan tämän vuoden syyskuun aikana. Flow Festival järjestetään tänä vuonna Helsingin Suvilahdessa 12.–14. elokuuta, ja tapahtumaan on vielä mahdollisuus voittaa lippuja osallistumalla kilpailuun osoitteessa nokia.fi/flow.

Kuvat otti Arttu Silvast

comments powered by Disqus