Ääni

Follow us

Uncategorized

Joukkoliikenteen reitti hukassa? Ratkaisu löytyy Ovi Kaupasta

Julkaissut juuso syyskuu 20, 2011

0
0

Joukkoliikenteen reitti hukassa? Ratkaisu löytyy Ovi Kaupasta

0
0

Julkaissut juuso syyskuu 20, 2011

ESPOO – Elämä asettaa eteen tilanteita, jolloin siirtymisen paikasta toiseen täytyy olla nopeaa. Kokous toisella puolella kaupunkia? Futistreenit heti luennon jälkeen? Nokian omien karttojen lisäksi Ovi Kauppa tarjoaa useita julkisen liikenteen reittisovelluksia ja oppaita. Ne kattavat käyttäjänsä kulloiseenkin sijaintiin sopivimmat  reitit, olit sitten liikkeellä autolla, kävellen tai julkisilla kulkuneuvoilla. Lisäksi saatavilla on sovelluksia, joiden avulla esimerkiksi lähimmän ruokakaupan tai apteekin löytäminen on vaivatonta.

Kuha Reitti on suomalaisen Kuhamobilenin kehittämä sovellus, jolla voi kätevästi etsiä parhaat joukkoliikenteen reitit. Tekstipohjaisen sovelluksen käyttäminen on ensimmäisten kokemusteni pohjalta helppoa: sijainti määrittyy kätevästi GPS:n avulla tai paikan nimen tekstinä syöttämällä. Ohjelma tarjoaa lukuisia eri reittivaihtoehtoja. Myös yksittäisten kulkuvälineiden hakutuloksista pois karsiminen onnistuu, joten jopa kaltaiseni kiskoliikenteen kolinassa viihtyvä nostalgikko löytää mieleisensä kulkuneuvon ja reitin.

Haun kääntäminen on myös mahdollista, joten paluureittiä hakiessa ei tarvita ylimääräistä näppäilyä. Kuha Reitin täysi toiminnallisuus on tuettu ainakin Nokia N97, N97 mini, N8, C7 ja C6-01 -malleissa. Kahden euron hintaisesta palvelusta löytyy myös englanninkielinen sovellusversio, joten jos et itse ehdi ulkomaanvieraidesi oppaaksi, on heille silti tarjolla näppäriä neuvoja.

Hieman erilaista lähestymistapaa joukkoliikenteeseen tarjoaa Omat pysäkit -sovellus, joka näyttää seuraavaksi lähtevät vuorot sinua lähimpänä olevilla, tai niillä pysäkeillä, joilla useimmiten vierailet. Palvelu on kätevä, sillä sen voi myös asentaa näkymään oman puhelimen näytöllä, joten erityisesti vakituisten matkojen ajoittamisesta tulee helppoa.

Ilmaisesta Omat Pysäkit -palvelusta löytyy myös toiminto, joka näyttää jo ohimenneet vuorot ja sen, tarvitseeko sinun kiirehtiä ehtiäksesi seuraavalle lähdölle. Käytännössä tämä tapahtuu värikoodien avulla: vihreällä pohjalla olevaan yhteyteen ehtii vielä kävellen, mutta keltaiselle täytyy jo astella rivakammin. Punaisella värillä on pistettävä juoksuksi tai tyydyttävä odottamaan seuraavaa vuoroa. Tällä hetkellä palvelu toimii Suomessa ainakin pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Oulussa, Turussa, Lappeenrannassa, Vaasassa ja Lahdessa.

Näiden lisäksi Ovi Kaupasta löytyy ilmainen Tässä.fi -palvelu, joiden avulla käyttäjä löytää lähimmät palvelut yhdistettynä reittioppaisiin. Tässä.fi sisältää mm. kaikki Keskon, S-ryhmän, Suomen Lähikaupan ja M-kauppiaiden ruokakaupat sekä Alkot, apteekit ja Otto-käteisautomaatit. Lisäksi palvelussa ovat ainakin Helsingin ja Tampereen julkisen liikenteen reitit ja aikataulut, sekä päivittyvät säätiedot, joten kyseessä on hyvin kattava paketti päivittäiskäyttöön sopivia tietoja.

Myös Nokian Ovi Kartat -palvelu, joka löytyy valmiiksi asennettuna Nokian puhelimista tarjoaa käyttäjille mahdollisuuden tarkistaa lähimmät joukkoliikenteen pysäkit ja linjat Helsingin alueella. Jos esimerkiksi aikoo autoilla metrolle tai junalle ja käyttää loppumatkan vaikkapa sähköpostien ja päivän lehden lukemiseen, antaa Kartat-palvelu selkeät ohjeet halutulle asemalle ja näyttää myös sieltä kulkevat linjat.

Lisäksi tarjolla on vielä ilmainen Oma ääni -sovellus, jolla voit muuttaa Kartat-palvelun ääninavigoinnin kuulutukset haluamallesi kielelle ja kenen tahansa ääneksi, joten matkanteosta voi tehdä harvinaislaatuisen kustomoitua.

Millaisia kokemuksia lukijoillamme on reittisovelluksista?

 

comments powered by Disqus