Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Vuosi 2011 Facebook-Suomessa

Julkaissut arttu tammikuu 04, 2012

0
0

Vuosi 2011 Facebook-Suomessa

0
0

Julkaissut arttu tammikuu 04, 2012

ESPOO – Jos minut herätettäisiin keskellä yötä ja joku saman tien kysyisi mitä vuonna 2011 tapahtui, on hyvin todennäköistä, että vastaus olisi Skyrim. Paremmin herättyäni voisin tosin muistaa vuodesta muutakin, esimerkiksi mitä kaikkea toimittamallani Nokia Suomi –Facebook-sivulla tapahtui.

Sosiaalinen media muuttui osaksi suomalaisten elämää

Vuosi 2011 on ollut sosiaalisen median vuosi. Tämän on voinut havaita parhaiten valtakunnallisten tiedotusvälineiden toiminnassa, mutta myös politiikassa. Myös yrityksille vuorovaikutus asiakkaiden kanssa sekä sosiaalisen median viestintä ja markkinointi ovat jo arkipäivää. Tosin, näin sanottiin kyllä jossain muistaakseni jo vuoden 2011 alussa.

Noh, itselleni vuosi 2011 on ollut vakiintuneen dialogin löytämisen aikaa, miten keskustella Nokian suomalaisten asiakkaiden kanssa ja mistä? Ylipäätänsä korporaatioviestintä voi olla sen verran raskasta puuhaa, että jokaista viestiä pitää miettiä kovinkin tarkasti. Todellinen tapa keskustella on siis jossain siellä aidon dialogin ja sen välissä, mistä voi ylipäätänsä puhua ja mitä voi kommentoida.

Nokia Suomi –Facebook-sivun viikoittaisten aktiivisten keskustelijoiden määrä on vuonna 2011 vakiintunut useisiin tuhansiin, samalla kun fanimäärä nousi vuoden vaihtuessa yli 20 000 fanin. Nokia Suomi -Facebook-sivu ei ole mitenkään irtonainen osa Nokian muusta viestinnästä. Itse asiassa Suomessa suurin osa sivun sisällöstä löytyykin esimerkiksi juuri täältä Nokia Ääni -blogista. Näin ollen, ettei listaukseni muistuttaisi liikaa Nokia Ääni -blogin vuoden 2011 listausta, yritän seuraavassa käydä läpi vuoden 2011 aktiviteetteja ja asioita, jotka ovat jääneet vahvimmin omaan mieleeni.

Vuosi 2011 SOME:ssa

Symbian Anna ja Nokia Belle (ennen Symbian Belle) ovat ehdottomasti olleet puhutuimmat aiheet Nokia Suomi -Facebook-sivulla vuonna 2011. Voin rehellisesti sanoa, että vuoden kysytyimmät kysymykset ovat olleet koska Anna tulee tai koska Belle tulee. Ja ainahan näihin kysymyksiin on ollut vastaus valmiina, ihan siihenkin asti, että olen ehtinyt löytää sisältäni pienen asioita toistavan robotin.

Symbian Anna

Parhaiten molempien päivitysten osalta on jäänyt mieleen Nokia Ääni -blogin Heidin ja Nokia Caren Yvonnen kanssa järjestämämme, muistaakseni puolentoista tunnin sessio, jossa vastailtiin suoraan Symbian Anna -päivitykseen liittyviin teknisiin kysymyksiin. Keskustelua kesti pitkälle iltapäivään ja saimme useita satoja kommentteja, niin, ja hauskaa riitti. Symbian Anna -sessio oli osa vuonna 2011 järjestettyjä ”live-tapaamisia”, joissa vierailivat useampia muitakin henkilöitä Nokialta ja Nokian ulkopuolelta.

Toinen mieleen jäänyt tapaus liittyy totta kai Nokia N9 -laitteeseen ja siihen liittyvään  kiertueeseen, jonka osana kokeilemamme hienoa Foursquare-palvelua. Koska kyse oli kiertueesta eri puolilla Suomea, halusimme sijaintipalvelun kautta osoittaa, että todella vierailemme eri puollella Suomea ja kehittää samalla vuorovaikutusta oman Nokia N9 -baarimme sekä kyseessä olevan paikkakunnan välillä. Saimmekin useita satoja kirjautumisia ja toimitimme yhteensä kuusi Nokia N9:siä palkinnoiksi tämän kampanjan seurauksena. Kokeilimme Foursquarea aikaisemmin myös Flow Festival 2011 -tapahtuman yhteydessä. Jälkeenpäin olikin mahtava huomata, miten kaikki Suomen Foursquare-käyttäjät kasaantuvat lähinnä yhteen kaupunkiin ja yhdet festivaalit tuovat heidät yhteen.

Nokia N9

Nokia N9 -kiertueen osalta erittäin suosituksi sisällöksi kehkeytyivät myös kiertueelta otetut kuvat. Käytännössä kiertuetiskillä vierailevat saivat kuvauttaa itsensä Nokia N9 -laitteen kanssa. Ja hehän kuvauttivat. Lopulta kävi niin, että kiertuekuvista muodostui erittäin suosittu vuorovaikutuksen väline Nokia Suomen käyttäjille ja kuvia kyseltiin jo samana iltana sivulla kun niitä oli iltapäivästä räpsitty.

Lopuksi ja parhaiten mieleen jääneenä asiana ovat ihmiset. Ihmiset ja heidän kanssaan käymäni tuhannet tai ainakin sadat keskustelut Nokia Suomi -Facebook-sivulla ovat avanneet Nokian käyttäjien habitusta ainakin minulle ihan toisella tavalla. Pakko myös mainita, että Nokia johon tulin töihin vuoden 2011 huhtikuussa on nykyisin aika erilainen paikka, monessakin mielessä.

Mitä vuosi 2012 tuo mukanaan?

Vuosi 2012 tuo mukanaan erittäin kiinnostavia asioita ja yhtenä niistä luonnollisesti Nokia Lumia -laitteiden lanseeraus Suomessa. Uskon, että myös Nokia Belle tulee aiheuttamaan uutta kohinaa Nokia-käyttäjien keskuudessa helmikuussa. Niin, ja sitten tulee tietysti Mass Effect 3.

Iso kiitos vuodesta 2011 ja hauskaa vuotta 2012!

comments powered by Disqus