Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Kuinka Nokia Lumia 800:sta tehtiin loistava puhelin

Julkaissut Karen Bartlett helmikuu 06, 2012

0
0

Kuinka Nokia Lumia 800:sta tehtiin loistava puhelin

0
0

Julkaissut Karen Bartlett helmikuu 06, 2012

GLOBAALI – Nokia Lumia 800:n runko ei ole vain muovia, vaan yhtenäinen polykarbonaattimuovin kappale, eivätkä sen värit ole vain värejä, vaan ne ovat kaikkein”kylläisimmät ja intensiivisimmät” koskaan puhelimissa nähdyt värit, sanoo Nokian väri- ja materiaalisuunnittelija Tiina Aarras.

Aarras luopui urastaan muotialalla ja käytti kaksi vuotta parhaiden mahdollisten värien suunnitteluun Nokian uusia N9- ja Lumia-puhelimia varten. Ennen matkapuhelinalalle tuloaan hän työskenteli muotisuunnittelijana ja toimittajana.

”Kovan materiaalin kanssa työskenteleminen oli todella kiehtovaa”, Aarras sanoo.

Nokia N9, Nokia Lumia 800 ja Nokia Lumia 900 on muotoiltu yhdestä yhtenäisestä polykarbonaattimuovin kappaleesta. Päinvastoin kuin useimmissa muissa puhelimissa, niiden väri ei ole vain pintaa: jos ne naarmuuntuvat, näkyy silti vain mustaa, syaania, magentaa tai valkoista.

”On satoja värejä, joista valita kun tuotetta suunnitellaan”, Aarras sanoo.”Ei kuitenkaan ole kyse vain värin valinnasta. Projektin alkuvaiheessa selvitimme, mitkä värit sopivat valittuihin materiaaleihin ja viimeistelyyn.”

Pelkistämisen taito

Suunnittelijat keskittyivät alusta alkaen Nokia Lumian ja Nokia N9:n tarinaan, jossa Aarraksen mukaan oli kyse pelkistämisestä. ”Näissä tuotteissa on oleellista se, että niitä pidetään kädessä ja se, mitä näytöllä näkyy. Tavoitteena oli poistaa kaikki tarpeeton ja jättää jäljelle vain paras.”

Keskittyminen selkeään ja eheään suunnitteluun ratkaisi materiaalivalinnan: ”Koska puhelimeen haluttiin erinomainen antenni, sen rungon piti olla ykkösluokan muovia. Muovi taas toi mukanaan värivalikoiman, joka on aivan eri luokkaa kuin metalleilla. Tarjolla oli kaikkien aikojen parhaimmat värit.”

Aarras tiimeineen tutki yli sataa väriä. Valikoiman pelkistäminen neljään kestikin kauan. ”Meillä oli käytössä useita tutkimuksia, joissa selviteltiin, mikä väri parhaiten tukisi tuotteen identiteettiä. Halusimme värit, jotka ilmaisisivat laitteiden ainutlaatuista identiteettiä.”

Aarras käytti hyväkseen materiaalien ja värien malleja ja sulki pois tummemmat sävyt ja hopeat. ”Olin aivan varma, että ne eivät sopisi näihin puhelimiin.”

Selkeyden ideaan liittyy myös se, että Aarrasta innoittivat CMYK-avaruuden värit syaani, magenta, keltainen ja musta. CMYK on perusväreistä koostuva värimalli, jota alettiin käyttää 1890-luvulla, kun sanomalehdet alkoivat julkaista värillisiä sarjakuvastrippejä.

”CMYK-värit ovat selkeitä, tarkasti määriteltyjä ja ainutlaatuisia. Ne ovat erottuvia, nykyaikaisia designikoneita, ja ne tunnistetaan. Koska värit ovat päävärejä, niiden välillä on voimakas kontrasti. Kun ne yhdistää mustaan lasinäyttöön, ne luovat rohkean ja vakuuttavan vaikutelman.”

CMYK-värien tuottama mielleyhtymä painamisesta ja valkoisesta paperista oli synnyttämässä valkoista Nokia N9:ää: ”Valkoisista valkoisin runko on hieno kontrasti mustalle lasinäytölle.”

Värivalinnasta fyysiseksi tuotteeksi

Kun värivalikoima oli päätetty, Aarras valitsi materiaalit ja viimeistelyn yhdessä insinöörien kanssa laajasta materiaalien ja niiden erilaisten viimeistelyjen ja sävyjen valikoimasta. ”Laitteiden muoto on toisaalta pehmeä ja toisaalta terävä, ja halusimme värit, joka korostaisi molempia muotoja oikealla tavalla.”

Jotta väri varmasti läpäisisi koko tuotteen, tarvittiin vielä intensiivistä lopullista muokkaamista ja muotoilua sekä yhteistyötä kemistien ja väriaineiden toimittajien kanssa.

”Me työskentelimme käsi kädessä”, Aarras kertoo. ”Rungon läpivärjääntymisen varmistaminen edellytti, että kumppanien kanssa piti löytää tarkalleen oikea pigmentti ja sitten jalostaa se täyttämään kaikkein korkeimmat tekniset vaatimukset. Se oli itse asiassa kaikkein vaikeinta koko prosessissa.”

Aarras kertoo, että värin valinta muokkasi Nokia Lumia -sarjan tarinaa, sitä millaisia mielleyhtymiä laitteisiin liittyy: ”Magenta on provokatiivinen väri. Sitä alettiin valmistaa synteettisesti 1850-luvulla, ja se on itse asiassa ensimmäisiä synteettisiä väriaineita. Ihmissilmä on erityisen herkkä magentan sävyille. Syaani taas on klassinen mutta samalla raikas, ja musta on sekä klassinen että selkeä.”

Aarraksen mukaan värikokemus riippuu kuitenkin ennen kaikkea kontekstista. Konteksti onkin sitten puhelinta käyttävä ihminen itse: ”Erityisen upeaa näissä puhelimissa on se, että ne sopivat hyvin erilaisille ihmisille ja he voivat ilmaista niillä itseään eri tavoin”, hän päättää.

Mikä sinun suosikkisi Nokia Lumia 800:n värivalikoimasta?

comments powered by Disqus