Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Nokia Lumia –testaajien kolmas viikko: sovellukset ja ominaisuudet

Julkaissut arttu maaliskuu 07, 2012

0
0

Nokia Lumia –testaajien kolmas viikko: sovellukset ja ominaisuudet

0
0

Julkaissut arttu maaliskuu 07, 2012

ESPOO –  Olemme päässeet Nokia Lumia -testaajien kanssa kolmannelle ja viimeiselle viikolle. On siis aika käydä läpi testaajien tekemät raportoinnit Nokia Lumia 800 -laitteen sovelluksista ja ominaisuuksista. Testauksen kohteeksi osuivat näin viimeisellä viikolla Nokia Lumia 800 -laitteen sosiaaliset ulottuvuudet.

Kolmannen viikon raportointitehtävät

Viimeiselle viikolle testaajat saivat testattavakseen seuraavat Nokia Lumia 800 –laitteen sovellukset ja ominaisuudet: Facebook, Foursquare, Minä-toiminto, Viestit-toiminto ja Ihmiset-toiminto. Kuten varmasti huomasitte, viimeisen viikon testattavat sovellukset ja ominaisuudet rakentuvat selvästi Nokia Lumia 800 -laitteen sosiaalisten ulottuvuuksien ympärille. Pidemmittä puheitta, tässä siis kolmannen testiviikon raportit, olkaa hyvä.

Ihmiset-toiminto – Pasi Reiju

Ihmiset-toiminto on ainakin itselläni Nokia Lumia 800 -puhelimen käytetyin toiminnallisuus.  Ihmisistä löytää kätevästi kaikki kontaktit, Facebook ja Twitter -päivitykset ja viimeisimmät kahdeksan kontaktia, joihin olen viimeksi ollut yhteydessä viestien tai puheluiden välityksellä.

Viestien lähettämisen ja soittamisen lisäksi voin tehdä kyseisessä sovelluksessa niin Facebook- kuin Twitter -päivityksetkin. Lisäksi yksi erittäin kätevä ominaisuus on luoda ryhmiä esimerkiksi perheenjäsenistä tai tärkeimmistä ystävistä. Ryhmän saan asetettua myös aloitunäytölleni, eli tämän ominaisuuden avulla näen juuri halutun ryhmän jäsenistäni kaiken tarpeellisen tiedon yhdellä silmäyksellä.

Minä-toiminto – Riikka Määttä

Itselläni on käytössä Windows Live- ja Facebook-tilit, joten Minä-toimintoa tuli tarkasteltua näiden kahden palvelun kannalta. Minä- toiminnossa on kolme pääsivua: profiili, ilmoitukset ja uusimmat. Profiili-välilehdellä näkyy oma viimeisin statuspäivitys ja profiilikuva. Profiili-välilehdeltä löytyy myös Julkaise viesti -toiminto, jonka avulla viestin julkaisu Windows Livessä ja Facebookissa on helppoa.

Käyttäjä voi valita julkaistaanko viesti vain Windows Livessä vai Facebookissa vai molemmissa. Profiilisivulta löytyy myös sijaintitiedot-toiminto, joka etsii lähistöllä sijaitsevia paikkoja kuten ravintoloita tai kauppoja. Haku-toiminnon avulla on mahdollista hakea myös tiettyä paikkaa. Tämän jälkeen oma sijaintitieto on helppoa julkaista Windows Livessä tai Facebookissa.

Profiilit-sivun avulla pystyy myös määrittämään keskustelutilansa: esimerkiksi onko käytettävissä vai näkyykö offline-tilassa. Ilmoitukset välilehdellä näkyy muiden uusimmat kommentit ja tykkäykset omiin päivityksiin ja muiden juttuihin joihin on itse kommentoinut. Uudelleen kommentointi onnistuu Minä-toiminnon kautta myös helposti. Tarvitsee vain painaa kommenttia johon haluaa kirjoittaa ja sitten vain selata kirjoitusten loppuun ja lisätä siihen oma kommentti jonon perään. Kommentista tykkääminen onnistuu samalla helposti. Uusimmat-kohdassa näkee oman profiilin uusimmat tapahtumat.

Minä-toiminnon avulla on helppo päivittää omia profiilejaan ja sen avulla pysyy helposti mukana myös siinä miten muut ovat kommentoineet.

Foursquare – Hannu Karvonen

Tällä kertaa testissä olikin jo ennestään tuttu Foursquare. Foursquare on suosituin lokaatiopalvelu jolla on jo yli 15 miljoonaa käyttäjää. 4sq:n avulla voit kirjautua erinäisiin paikkoihin ja samalla kerätä pisteitä, merkkejä (badge) sekä pormestaruuksia. Kirjautuessa voit kertoa paikkasi muille 4sq-käyttäjille, Twitter-seuraajillesi tai Facebook-kavereillesi.

Käyttämällä Foursquarea voit myös hyötyä ihan rahallisesti. Yritykset voivat tarjota kirjautujille alennuksia. Esimerkiksi kirjautuessasi ravintolaan voit saada alennusta loppulaskusta tai jälkiruoan kaupan päälle. Kaiken näiden lisäksi voit seurata missä kaverisi ovat.

Olen käyttänyt Foursquarea jo tovin eri alustoilla, iPhone, Android, Symbian ja nyt Windows Phone. Visuaalisesti Windows Phonella sovelluksen käyttö on kyllä hienoa. Käyttöliittymä on selkeä ja toimii oikein vauhdikkaasti, kirjautumisten kanssa ei tarvitse tuskailla. GPS löytää sijainnin nopeasti ja tarkasti. Siirtymällä näkymästä toiseen voin helposti tarkistaa lähistöllä olevien kavereiden sijainnit. Myös kuvien ja vinkkien lisääminen kohteisiin onnistuu todella helposti ja nopeasti.

Suosittelen kaikille tutustumaan lokaatiopalveluihin ja niistä varsinkin Foursquareen. Voit myös hyötyä.

Viestit-toiminto – Juho-Pekka Palomaa

Nokia Lumia 800:n Viestit-toiminto kokoaa kaikki viestit samaan paikkaan – niin teksti-, Facebook-, kuin Messenger-viestisikin. Voit lisätä ja poistaa puhelimeesi haluamasi tilit jolloin tiedot ja yhteystiedot synkronoituvat automaattisesti puhelimeesi. Voit linkittää samalle yhteystiedolle Messenger-yhteystiedon, Facebook-tilin ja puhelinnumeron, jolloin voit suoraan vaihtaa keskustelun tekstiviestistä Windows Live Messengeriin tai Facebook-keskusteluun.

Viesteissä voit lisäksi lisätä ja vastaanottaa kuvia sekä Internet-linkkejä. Viimeisimmät käydyt keskustelut näkyvät online-tilassa päällimmäisinä, mikä helpottaa keskustelun jatkamista siitä, mihin se viimeksi jäi. Myös viimeisimmät käydyt keskustelut tallentuvat puhelimeen. Voit poistaa joko yksittäisiä lähetettyjä ja vastaanotettuja viestejä tai kokonaisia käytyjä keskusteluja. Myös viestin kopiointi ja edelleen lähettäminen onnistuvat pitkällä painalluksella.

Keskustelun tilan voit valita käytettävissä, varattu, poissa, näy offline-tilassa ja offline-tilassa väliltä. Ollessasi offline-tilassa et näe paikalla olevia henkilöitä. Saat myös asetuksista Facebook-keskustelun pois halutessasi.

Facebook – Tomi-Pekka Eskola

Vaikka Nokia Lumia 800 tarjoaa kattavat valmiudet sosiaalisessa verkossa mukana pysymiseen jo vakiona Ihmiset-toiminnon kautta, Windows Phonelle on olemassa myös monipuolinen englanninkielinen Facebook-sovellus.

Herkän kosketuskäyttöliittymän ja selkeän layoutin ansiosta sovellusta on miellyttävä käyttää. Heti pääruudulta näkee ajantasaiset uutissyötteet (News Feed) ja voi hoitaa perustoiminnot kuten kommentoinnit ja tykkäykset. Alaosassa on valikko josta onnistuvat omat tilapäivitykset, kohteisiin kirjautumiset (Check-In) ja kuvien jakaminen. Yläosasta näkee uudet kaveripyynnöt, viestit ja ryhmien tapahtumat. Tämä näkymä sisältää oleellisimmat toiminnot ja vastaa varsin erinomaisesti jopa sitä perinteistä tietokoneen Facebook-selainnäkymää.

Ruutua oikealle vierittämällä saa näkyviin ajankohtaiset itseä koskevat ilmoitukset (Notifications), pitkälti samaan tapaan kuin Windows Phonen Minä-toiminnossa. Näytettävän informaation voi suodattaa haluamakseen useilla eri kriteereillä. Pääruudusta vasemmalle vierittämällä saa samat valikot (Favorites, Groups, Pages, Apps) kuin tietokoneen Facebook-selainsovelluksessakin. Neljännellä erillisellä näytöllä ovat Kuvat (Photos).

Sovelluksen asetuksissa on mahdollisuus säätää muun muassa informaation päivitystiheyttä ja virransäästöönkin liittyviä ominaisuuksia kuten Aloitusruudussa näytettävän informaation määrää. Kaikki profiilia tai yksityisyysasetuksia koskevat muutokset tulee edelleen hoitaa esimerkiksi tietokoneen selainversion kautta.

Itse en varsinaisesti ole Facebookin suurkuluttaja, ja aiemmin käytin Nokia N8:ssa kevyttä mobiiliversiota (m.facebook.com) mielummin kuin mitään erillistä sovellusta. Mielestäni tämä toteutus on kuitenkin erittäin hyvä, tai itse asiassa paras näkemäni Facebook-sovellus kännykässä. Uskon että Nokia Lumia 800 tarjoaa hyvät edellytykset aktiivisemmillekin Facebook-käyttäjille.

Siinä siis Nokia Lumia -testaajien viimeisen viikon raportit, enää siis yksi tehtävä jäljellä, ja sen tulokset julkaistaan perjantaina. Mitäs mieltä lukijat ovat edellisistä sovelluksista?

comments powered by Disqus