Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Äänen toimittajan työpäivä vuonna 2022

Julkaissut arttu huhtikuu 10, 2012

0
0

Äänen toimittajan työpäivä vuonna 2022

0
0

Julkaissut arttu huhtikuu 10, 2012

ESPOO – Tulevaisuutta on vaikea ennustaa. Minut pistettiin Äänen yksivuotissyntymäpäivän johdosta miettimään, minkälainen voisi olla Äänen toimittajan työpäivä vuonna 2022. Tässä siis henkilökohtainen näkemykseni siitä, miltä työpäivä Nokia Äänen toimituksessa voisi kymmenen vuoden päästä näyttää.

Tulevaisuuteen on haastavaa nähdä

Tulevaisuuden ennustukset ovat yleensä hankalia, sillä enemmän kuin ne kertoisivat varsinaisesti tulevaisuudesta, ne kertovat kirjoittajasta ja hänen omasta ajastaan. Parhaiten tämän huomaa tarkastelemalla populaarikulttuuria, vaikkapa eri vuosikymmenten tulevaisuuselokuvia tai -televisiosarjoja.

Kuva julkaistu CC-lisenssillä by Lee Jordan /Flickr [Hoverboardin pitäisi tulla markkinoille vuonna 2015]

Tulevaisuuden ennustuksista huokuu aikalainen politiikka, toiveet, tavoitteet, teknologia ja kulutustottumukset. Tulevaisuutta on hankala ennustaa, koska sitä on hyvin vaikea tarkastella niin sanotusti laatikon ulkopuolelta. Lisäksi yksittäinen uusi innovaatio voi muuttaa ihmiskunnan tapaa kommunikoida, hankkia tietoa ja ennen kaikkea tapaa työskennellä yhdessä. Älypuhelimet, internet tai langaton tiedonsiirto ovat yleisellä tasolla tästä ihan hyviä esimerkkejä.

Kaiken edellisen lisäksi tällä hetkellä on käynnissä valtava keskustelu työelämän ja tietotyön uudistumisesta. Teollisen aikakauden mallit eivät enää sovellu modernin työn johtamiseen tai edistämiseen ja samalla itse tuotettava työ tai sen tulokset ovat uudelleen arvioinnin edessä.

Mutta mennäänpä itse asiaan, edellisiä toki silmällä pitäen. Minkälainen on Äänen toimittajan työpäivä vuonna 2022? Antakaas niin kerron.

10. huhtikuuta 2022

On maanantai. En nouse ylös sängystä, mutta avaan toisen silmäni ja nappaan yöpöydältä käteeni ohuen näytön. Kello on 10.08. Vilkuilen kymmenisen minuuttia verkossa kavereiden kuulumisia, lähinnä maanantaihin liittyviä statuspäivityksiä. Kyllä, ihmiset käyttävät vielä Facebookia, tosin hieman eri muodossa nykyiseen verrattuna. Katson myös uutisotsikot nopeasti. Kun huomaan, että maapallo ei ole räjähtänyt, suuntaan vaatekaapille pukemaan ylleni juoksutrikoot. Nappaan mukaani näytön, jonka napautan kiinni oikeaan käsivarteeni. Näyttö yhdistyy suoraa trikoisiini ja alkaa esittää tietoa ruumiintoiminnoistani ja ympäristöstä. Lämpötila 5 astetta plussan puolella, aurinkoa riittää ja syke näyttäisi pienen hölkän jälkeen 107.

Suuntaan läheiseen rantaan ja alan miettimään päivän töitä. Yksi haastattelu, yksi juttu kirjoitettavana puhtaaksi ja yksi kokous, joka tosin toteutetaan verkossa. Näppäilen juostessani näytöllä olevat tehtävät oikeaan järjestykseen ja kiihdytän vauhtia. Näyttö kertoo minulle kuitenkin muutaman minuutin päästä, että sykkeeni ylittää harjoitusohjelmani suosituksen joten hidastan vauhtia. Kävelen loppumatkan takaisin kotiini ja nakkaan näytön keittiön pöydälle. Otan lasin vettä. Kello on 11.10. Painun suihkuun ja puen päälleni.  Taittelen näytön taskuuni ja suuntaan kohti kaupungin keskustaa tekemään haastattelua.

Matkalla keskustaan kirjoitan hieman puhtaaksi to-do-listalla olevaa juttuani. Se käsittelee käytössä olevan näyttöni yhteensopivuutta eri automerkkien kojelautojen kanssa ja laitteen navigointimahdollisuuksia. Saavun kahvilaan, johon olin sopinut tapaamisen. Tilaan teetä, koska paitani välittää näyttööni infoa siitä, että olen viikonloppuna juonut vatsahaavan riskin ylittävän määrän kahvia. Haastateltavani saapuu ja nakkaa pöydälle oman näyttönsä. Samalla haastattelun kannalta relevantti informaatio, linkit ja materiaali siirtyy minun näytölleni. Oma näyttöni osaa myös yhdistää ja kontekstoida siirretyn informaation osaksi tulevaa juttua. Säädän näyttöni aikaisemmin itselleni sopivaksi muokkaamaani ”tallennus”-tilaan,  johon olen lisännyt yhden tyhjän asiakirjan muistiinpanoja varten sekä ääninauhoituksen, jonka näyttöni myös litteroi automaattisesti.

Haastattelu voi alkaa. Keskustelemme aikamme ja haastattelu sujuu mukavasti. Haastattelun päätteeksi kohotan näyttöni ja nappaan haastateltavasta pari kuvaa. Katsomme vielä haastateltavan kanssa mikä olisi paras ilme tulevaan juttuun ja että valitaanko kuva salamalla vai ilman. Kotiin palattuani huomaan, että näyttöni on kirjoittanut matkalla jo jutun rungon valmiiksi äsken tekemäni haastattelun pohjalta. Se on oppinut tyylini useiden tuhansien kirjoittamieni juttujen kautta ja osaa hakea haastattelusta relevanteimmat näkökulmat. Olen myös opettanut näyttöäni käsin kirjoittamaan niin kuin minä. Näyttö myös ehdottaa minulle verkossa olevan materiaalin pohjalta, minkälainen otsikointi tai näkökulma voisi olla jutussa kiinnostava. Palaan edelliseen juttuun, jonka kirjoitan valmiiksi. Kello on 13.50. Näyttöni kertoo minulle kokouksesta, jonne se myös automaattisesti kytkee minut klo 14.00. Olen laittanut tällaisen asetuksen päälle.

Kokous alkaa. Keskustelemme hetken säästä, hyvinvoinnista, kuntoilusta ja ruokavinkeistä. Tämän jälkeen sovimme seuraavan viikon jutuista ja aikatauluista. Kokous etenee rivakasti ja olemme valmiita jo klo 14.30. Alan työstämään aikaisemmin tekemääni haastattelua, josta olen vuollut valmiin jutun klo 16.08. Näyttöni taittaa ja editoi automaattisesti jutun minun makuni mukaisesti kuvineen julkaisutyökaluun. Katson sen nopeasti läpi ja ajastan sen julkaistavaksi huomiselle. Työpäivä loppuu.

Tämä artikkeli kuuluu Nokia Äänen syntymäpäiväsarjaan, jossa katsotaan vuosikymmenen päähän, eli eletään vuotta 2022. Artikkelit eivät edusta Nokian virallista visiota, eikä niiden pohjalta syntyvää keskustelua käytetä esimerkiksi tuotekehityksessä tai visioinnissa. Kymmenen vuoden päästä elämä on varmasti erilaista kuin nyt. Tarkastelemme artikkeleissamme teknologiaa ja mobiilialaa pilke silmäkulmassa tulevaisuudesta käsin.

Kuva: julkaistu CC-lisenssillä Lee Jordan /Flickr

comments powered by Disqus