Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Nokia Ääni 2022: Vieraskynässä Tuomas Kyrö

Julkaissut juuso huhtikuu 10, 2012

0
0

Nokia Ääni 2022: Vieraskynässä Tuomas Kyrö

0
0

Julkaissut juuso huhtikuu 10, 2012

ESPOO – Äänen yksivuotissyntymäpäivien kunniaksi olemme kutsuneet joukon eri alojen ammattilaisia pohtimaan leikkimielisesti, millaista elämä on kymmenen vuoden kuluttua. Äänen syntymäpäivien ensimmäisen vieraskynätekstin kirjoittaja on kirjailija Tuomas Kyrö.

Tuomaksen tekstin luettuanne voitte myös ottaa osaa lukijakilpailuumme, joka on tällä kertaa tulevaisuusaiheinen kysely. Kyselyyn pääset tästä. Kysymme myös sukupuolta ja ikää taustatiedoksi, sekä nimeä ja sähköpostiosoitetta arvontaa varten. Kaikkien osallistujien kesken arvomme kolme lippua Flow-festareille, jotka järjestetään 8-12. elokuuta 2012 Helsingin Suvilahdessa.

Toivotamme lukijoillemme antoisia lukuhetkiä vieraskynätekstien parissa. Tässä Tuomas Kyrön kohtaaminen tulevaisuuden minänsä kanssa:

Paluu tulevaisuudesta

Sain eilen omituisen puhelun. Soittajan ääni oli erittäin tuttu. Se olin minä itse.
– Tämä on uusin sovellus, kerroin itselleni. – Nyt voidaan soittaa ajassa. Tänään soitan menneisyyteen, huomenna tulevaisuuteen.
– Jassoo. Mitäs aikaa siellä nyt sitten eletään?
– Kakskytkaks on vuosi. Kellosta en tiedä. Siitä luovuttiin jotain kolme vuotta sitten. Nykyisin kato tehdään vaan tarpeelliset hommat eikä tuijotella kelloja. Ruvetaan töihin kun herätään ja lopetetaan kun rupee hyydyttämään.
– Tämähän kuuluu todella hyvin, minä totesin. – Millaiset puhelimet siellä on?
– Ei ole puhelimia. Meillä on siruja.
– Auts. Miten sellaiset laitetaan? Mihin ne laitetaan?
– Hammaslääkärit rupesivat asentamaan siruja.
– Hammaslääkärit? Hampaisiin?
– Silmiin. Hammaslääkärit jäivät työttömäksi sen jälkeen, kun keksittiin reikiintymistä estävä juomavesi. Mutta se sirun laittaminen sattuu vähemmän kuin poraaminen.
– Puhelin on silmissä?
– Puhelin, telkkari, kirjat, mainokset, lehdet. Reseptit, henkilötiedot, pankkikortti, kirjoitusohjelma, pelit. Valokuvat, opiskelu, ravintoloiden ruokalistat. Plus kaikki ne asiat mitä mun on turha sulle selittää, kun et kuitenkaan tajuisi mitä tarkoitan. Näet kun menee muutama vuosi.
– Millä ne toimii? minä kysyin. – Mistä tulee energia? Onko vielä öljyä? Ydinvoimaa?
– Ne on siis niin 1900-lukuu. Nykysin kaikki ladataan omalla liikkeellä. Kävelemällä, juoksemalla, uimalla. Hakkaamalla halkoja, potkimalla potkukelkkaa, tekemällä lumitöitä. Kaikki energia jää talteen. Sitä tulee aika paljon kun kaikki maailman kolme miljardia ihmistä ottaa jokaisen energiarippeen talteen.
– Kolme miljardia? Väestönkasvu taittui?
– Joo, rupee olemaan pelkkää hyvinkoulutettua keskiluokkaa joka paikassa. Ja osa lähti viimesillä halpalennoilla kuuhun. Mut hei, nyt pitää lähtee lenkille. Akku loppuu.
– Odota, minä huusin puhelimeeni. – Mitä mä teen siellä? Olenko vielä kirjailija?
– Meitä kutsutaan nykyisin silmäilijöiksi. Sinä, tai siis minä, olen silmäillyt tänä vuonna neljä romaania. Se on nyt nopeeta, kun ajatus siirtyy suoraan sanoiksi ja lauseiksi. Koita jaksaa sen näyttöpäätemörssärin kanssa vielä viis vuotta! Terveisiä lapsille. Voin sanoa, että aika tiukkaa murrosikää tiedossa. Nauti kun ne on vielä pieniä!

Kirjoittaja on vuonna 1974 syntynyt kirjailija, jonka tuotantoon kuuluvat muun muassa Mielensäpahoittaja sekä Kerjäläinen ja jänis -romaanit. Kyrö suhtautuu tulevaisuuteen epäillen mutta toiveikkaasti, koska aikanaan tulevaisuuskin on menneisyyttä. Teknologiakehityksessä hän raahautuu perässä, vaikka pitää VHS-järjestelmää kehityksen huippuna.

Tämä artikkeli kuuluu Nokia Äänen syntymäpäiväsarjaan, jossa katsotaan vuosikymmenen päähän, eli eletään vuotta 2022. Artikkelit eivät edusta Nokian virallista visiota, eikä niiden pohjalta syntyvää keskustelua käytetä esimerkiksi tuotekehityksessä tai visioinnissa. Kymmenen vuoden päästä elämä on varmasti erilaista kuin nyt. Tarkastelemme artikkeleissamme teknologiaa ja mobiilialaa pilke silmäkulmassa tulevaisuudesta käsin.

Tuomas Kyrön kuva: Veikko Somerpuro

comments powered by Disqus