Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Nokia Ääni 2022: Vieraskynässä Teemu Hynninen

Julkaissut juuso huhtikuu 11, 2012

0
0

Nokia Ääni 2022: Vieraskynässä Teemu Hynninen

0
0

Julkaissut juuso huhtikuu 11, 2012

ESPOO – Nokia Äänen yksivuotissyntymäpäivien kunniaksi eilen alkaneen Vieraskynä-sarjamme toisessa osassa Mobiiliblogin Teemu Hynninen tekee aikamatkan tulevaisuuteen ja arvioi fiktiivisen uutuuslaitteen vuodelta 2022.

Arvostelussa huolehtiva älypuhelin: Nokia Mind

Ajatustakin helpompi käytettävyys, monimuotoinen rakenne ja hyvinvointiominaisuudet kuvaavat parhaiten tämänkertaista
testilaitetta. Kyseessä on upea ja uusi Nokia Mind, jonka nimi juontaa juurensa yksinkertaisesta käytettävyydestä ja käyttäjän hyvinvoinnista huolehtivista ominaisuuksista. Se on uuden sukupolven mobiililaite, jota voi hyvillä mielin kutsua älykkääksi.

Taipuisa rakenne avaa uusia ulottuvuuksia

Nokia Mind on aavistuksen paperia paksumpi ja tarjoaa näyttöpinta-alaa enimmillään kymmenen tuuman verran. Kokonaan näytön peitossa oleva laite on mahdollista taitella lähes minkä kokoiseksi tahansa, jonka ansiosta se on helppo kuljettaa mukana. Sen nanotekniikkaa hyödyntävä materiaali on kestävää, naarmuuntumatonta ja vettä hylkivää. Kokemusta täydentää älykäs käyttöliittymä, joka mukautuu eri tilanteisiin automaattisesti mahdollistaen sujuvan käytön.

Joustava rakenne on aivan ehdottomasti eräs laitteen tärkeimmistä innovaatioista ja kulmakivistä. Sen ansiosta Nokia Mind mukautuu käteen sopivaksi puhelimeksi, tarjoaa tarvittaessa laajan kuva-alan ja kierähtää ranteeseen kellon tilalle. Taittelu ja taivuttelu eivät jätä jälkiä nanomateriaaliin, joka palautuu aina takaisin alkuperäiseen loistoonsa. Näin siitä voi muokata jokaiseen käyttötilanteeseen täydellisen kumppanin. Näihin palaan testin seuraavissa kohdissa.

Älykäs koti vaatii älykkään kumppanin

Nyt kun kaikki kodin laitteet kahvinkeittimiä ja imureita myöten ovat yhteydessä verkkoon, vaativat ne kaverikseen puhelimen, joka “keskustelee” niiden kanssa mutkitta. Tähän Nokia Mind taipuu lähestulkoon täydellisesti. Puhelimesta voidaan kytkeä päälle kahvinkeitin, säätää kodin valaisimia sekä käskeä robotti-imuri pölyjen puhdistus kierrokselle sukulaisten ilmoitettua yllätysvisiitistä heti töiden jälkeen. Näin kodin ylläpidosta voi huolehti missä ja milloin vain. Turha huolehtiminen jää vähemmälle, kun päivällä voi esimerkiksi tarkistaa muistiko aamulla varmasti katkaista eteisen valon ja napsauttaa kahvinkeittimen pois päältä.

Puhelin huolehtii Sinusta

Uutuuden viehättävimpiä ominaisuuksia ovat ehdottomasti käyttäjän hyvinvointia tarkkailevat toiminnot. Puhelimen voi, kuten jo aiemmin mainitsin, taitella käteen pyöräytettäväksi rannekkeeksi. Tällöin Nokia Mind mittaa jatkuvasti käyttäjänsä sykettä ja kalorinkulutusta. Niinpä sen ottaa mielellään mukaansa myös lenkkipolulle.

Voisiko parempaa personal traineria edes kuvitella? Tuskinpa vain, sillä Nokia Mind on mukana myös silloin kun täytyy levätä. Yöllä sen voi kiepauttaa niin ikään ranteeseen, jolloin se analysoi unta ja osaa herättää omistajansa aamulla optimaalisimpana hetkenä. Tämä tekee aamuherätyksistä hiukan miellyttävämpiä. Ajan kanssa laite oppii käyttäjän unirytmin ja osaa tasapainottaa levon ja urheilun parhaita mahdollisia tuloksia silmällä pitäen.

Kaikkein mielenkiintoisin ominaisuus liittyy kuitenkin ruokaan. Nokia Mind kykenee nimittäin analysoimaan ruoka- ja juoma-annoksien sisällön. Käyttäjä asettaa esimerkiksi mehulasin näytön päälle ja hetken päästä laite kertoo muun muassa kyseisen annoksen sisältämän C-vitamiinimäärän. Näin on vaivatonta tarkkailla saako jokapäiväisestä ruuasta ja juomista tarvittavan määrän ravintoa, vitamiineja ja muita hivenaineita.

Akku kestää ja kestää

Nykyaikainenkin älykäs puhelin muuttuu nopeasti kömpelöksi, jos sen toiminta-ajat ovat lyhyet. Tällaiseen ongelmaan ei törmää Mindin kanssa, sillä virtapihit komponentit yhdistettynä uudenlaiseen akkuteknologiaan ja kosketusnäyttöön integroituun aurinkopaneeliin pitävät huolen, että energiaa riittää useiksi päiviksi.

Yhteenveto

Tässä testissä keskityin ominaisuuksiin, jotka uutuudessa kiehtoivat minua eniten. On hienoa kun älypuhelin integroituu niin saumattomasti kodin kanssa ja tekee elämänhallinnasta helpompaa. Joitakin vuosia sitten tällainen ei olisi edes ollut mahdollista ja vaikka olisikin, niin ei yhdellä ainoalla laitteella. Tämä on juuri Nokia Mindin vahvuus: yksi laite kulkee mukana aamusta iltaan mukautuen päivän tapahtumiin kotona ja töissä.

Kirjoittaja on matkapuhelinalan uutisiin ja arvosteluihin erikoistuneen Mobiiliblogin ylläpitäjä. Teemun löydät myös Twitteristä.

Tämä artikkeli kuuluu Nokia Äänen syntymäpäiväsarjaan, jossa katsotaan vuosikymmenen päähän, eli eletään vuotta 2022. Artikkelit eivät edusta Nokian virallista visiota, eikä niiden pohjalta syntyvää keskustelua käytetä esimerkiksi tuotekehityksessä tai visioinnissa. Kymmenen vuoden päästä elämä on varmasti erilaista kuin nyt. Tarkastelemme artikkeleissamme teknologiaa ja mobiilialaa pilke silmäkulmassa tulevaisuudesta käsin.

Millaisia ajatuksia Teemun tulevaisuuspohdinnat herättivät lukijoissamme? Entä oletteko jo ehtineet osallistua tulevaisuuden mobiilialan toiveitanne kartoittavaan, leikkimieliseen syntymäpäiväkyselyymme? Kilpailukysymyksiin vastanneiden kesken arvomme kolme lippua Flow-festareille, jotka järjestetään 8-12. elokuuta 2012 Helsingin Suvilahdessa.

comments powered by Disqus