Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Nokia Ääni 2022: Vieraskynässä Mikolas Hämäläinen

Julkaissut Carita Koskinen huhtikuu 12, 2012

0
0

Nokia Ääni 2022: Vieraskynässä Mikolas Hämäläinen

0
0

Julkaissut Carita Koskinen huhtikuu 12, 2012

ESPOO – Nokia Äänen yksivuotissyntymäpäivien kunniaksi olemme siirtyneet ajassa kymmenen vuotta eteenpäin eli vuoteen 2022. Vieraskynä-sarjan kolmannessa osassa Mikolas Hämäläinen, Sports Trackerin teknologiajohtaja pohtii, onko tulevaisuudessa sovelluksia ja miten viestimestä saisi sovellusvalikon sijaan älykkään palvelijan?


Kurkistus menneisyyteen

Matkapuhelinten yleistyessä ja teknologian kehittyessä myös käyttötavat ovat eläneet. Alussa kehitys seurasi pitkälle sitä, miten langattomasti voidaan tarjota laadullisesti lankapuheluita vastaavaa langatonta viestintää. Sitten mukaan astuivat SMS, kamerat, värinäytöt, paikkaa ja suuntaa ilmaisevat sensorit sekä viimeksi kosketusohjaus sekä ensimmäiset selväkieliseen puheohjaukseen perustuvat käyttöliittymät. Samanaikaisesti käytössä oleva tietojenkäsittely- sekä verkkokapasiteetti ovat kasvaneet massiivisesti.

2000-luvun alkupuolella tulivat yleisesti saataville ensimmäiset kunnon sovelluksia tukevat matkapuhelinalustat, kuten Nokian Symbian. Matkapuhelin on meille multimediapääte, nettiselain, navigaattori, hakukone ja pelikonsoli. Jaamme elämäämme langattomasti 24 tuntia vuorokaudessa. Mutta olemme myös eksyksissä sovelluskuvakkeiden viidakossa. Joudumme näkemään vaivaa, jotta matkaviestin toimii siinä roolissa missä kulloinkin haluamme.

Onkin siis aika tehdä viestimestä sovellusvalikon sijasta älykäs palvelija.

Sovellukset sulautuvat osaksi matkaviestintä

Sosiaalisen median ja pikaviestinten viidakossa sovellukset eivät enää ole vain kuvakkeita sovellusvalikossa. Matkaviestimen ensisijainen rooli on tarjota meille informaatiota ympäröivästä maailmasta, käyttäen saatavilla olevia palveluita ja tietolähteitä. Jos nykyään kahlaamme läpi eri sovelluksia tietääksemme mitä Jaska tekee, kysäisemmekin matkaviestimeltä mitä Jaska tekee ja tämä kertoo sen meille selvällä suomen kielellä, riippumatta tietolähteestä. Tietenkin puheohjauksella, hyvästit älypuhelinhartioille.

Emme enää selaa loputonta määrää uutispalveluita vain tietääksemme mitä maailmalla tapahtuu. Kaikki tämä tapahtuu automaattisesti. Sovellukset osaavat kääntää uutiset omalle kielellemme, joten emme myöskään ole vain kotimaisten uutislähteiden varassa, vaikka kielitaitoa ei löytyisikään.

Kaikki henkilökohtaiset ja tuttavapiirin tapahtumat ovat aina selkeästi jäsenneltyinä mukanamme. Olemme tekemisissä aidon digitaalisen identiteetin kanssa, sovelluskirjon sijasta. ”Etäläsnä” olevat ystävämme osana elämäämme ja kommunikointi on saumatonta, tapahtui se sitten videopuheluna, pikaviestintänä tai perinteisenä äänipuheluna.

Sovellukset ovat kontekstuaalisia

Ensiaskeleita kontekstuaalisiin sovelluksiin on jo otettu erityisesti paikkatietoon perustuvilla passiivisilla ohjelmilla. Tulevaisuudessa matkaviestimet ovat tietoisia paitsi paikasta, myös omista, perheesi ja tuttavapiirisi aikatauluista sekä hyvinvoinnistasi. Tällöin sovelluskokonaisuus toimii älykkäämmin ja osaa tehdä johtopäätöksiä puolestasi. Kalenterisi osaa kertoa navigaattorille ja herätyskellolle huomisen ohjelmasi. Terveyttä seuraava sovellus osaa automaattisesti ehdottaa käyntiä lääkärissä ja järjestää kalenterisi uusiksi sovittuaan ajan lääkärikeskuksen ajanvarausohjelman kanssa. Ehkäpä stressitasosi on kotimatkalla sen verran korkealla, että voisit jo matkanaikana laittaa saunan lämpiämään ja pyytää ehdotuksia illan elokuvaksi. Uutisten mukaan Kehä III:lla on tapahtunut onnettomuus, joten navigaattori reitittää automaattisesti matkasi uudelleen ja ilmoittaa tapaamisen viivästyvän.

Matkalla myyntipalaveriin viestimesi lukee viimeisimmät uutiset yrityksestä, jota olet menossa tapaamaan sekä tietoja tavattavasta henkilöstä, jolloin osaat valita small talkin oikein. Ei kenties kannata kysellä perheestä, jos Facebook (tai mikä se 10 vuoden päästä onkaan) on antanut tiedon juuri tapahtuneesta erosta. Et ole oman huteran muistisi varassa, vaan matkaviestin tuntee tilanteen ja tukee sinua.

Ei enää eri ohjelmien kanssa sähläämistä, vaan sovellukset osaavat sopeutua tilanteeseen ja keskenään päättää parhaan toimintatavan.

Pelaaminen on edelleen pelaamista – lisämausteilla

Pelaaminen ei juurikaan ole muuttunut vuosien varrella, ja todennäköistä onkin että pelisovellukset eivät ytimeltään juuri muutu. Jatkossa kuitenkin pelejä pelataan sosiaalisemmin ja enemmän paikasta riippumatta matkaviestinten korvatessa kodin viihdekeskuksen. Pelit osaavat automaattisesti kääntää kieltä, jolloin sosiaalisesta pelaamisesta tulee aidosti universaalia. Matkaviestin tietää myös lähipiirisi aikataulut ja voitte kokoontua yhteen pelaamaan ”etäläsnäololla” vaikkapa kotisohvallesi viestimessä olevan 3D-projektorin avulla ja viettää aikaa aivan kuin olisitte yhdessä paikalla. Ehkä käytte yhdessä lenkillä lempireitilläsi eleohjauksella toimivan urheilupelin avulla. Urheilusuorituksesi kirjautuu luonnollisesti matkaviestimesi terveysohjelmaan.

Matkaviestinten tehot riittävät monimutkaisiin peleihin, joten TV:n ja Xboxin sijasta pelit heijastaa älyseinälle nokialaisesi.

Sovellukset kytkeytyvät ympäristöön ja toisiinsa

Tulevaisuudessa langattomia viestimiä ja antureita on kaikkialla. Sovellukset ovat älykkäitä agentteja, jotka voivat yhdessä tehdä tietoisia johtopäätöksiä eri tilanteissa. Miksi enää jonottaa kaupan kassalla, jos etälukuja osaa tutkia ostoskorisi ja veloittaa ostokset matkaviestimestäsi? Keskenään etäkommunikoivat sovellukset tekevät monet päivittäiset rutiinit tarpeettomiksi. Jääkaappisi osaa kertoa viestimeesi, että tyhjältä näyttää. Viestimesi tietää mitä olet tekemässä, joten se osaa ehdottaa sinulle automaattisesti sähköistä ostoskoria lähikaupan ostoslistasovellukselle. Voit tilata pick-up-korin tai kotiinkuljetuksen yhdellä lauseella, tai matkaviestin osaa tehdä sen automaattisesti jos olet kalenterisi mukaan vasta myöhään kotona. Käyntikorttien sijasta tiedot vaihdetaan viestinten välityksellä ja tapaamiset laitteet neuvottelevat automaattisesti keskenään – tietenkin ensiksi tarkistettuaan myös perheen menot.

Ehkäpä siis nykyisen kaltaisten sovellusten sijasta puhumme sovellusten muodostamasta alkeellisesta tietoisuudesta.

Mahdotonta?

Suuri osa tarvittavasta teknologiasta on jo jossain muodossa olemassa. Tällä hetkellä se ei vain ole vielä integroidussa muodossa, vaan omissa erillisissä ja passiivisissa sovelluksissaan. Kymmenen vuotta on nykyisellä kehitystahdilla pitkä aika, ja lupaavia ensiaskeleita tulevaisuuteen on jo otettu. Windows Phone jäsentää tietoa tehokkaasti ja sulauttaa informaatiota eri lähteistä, erityisesti sosiaalisesta mediasta. Nokia on Beta Labsin puitteissa testannut kontekstuaalisuutta (Nokia Situations) ja puhelimen välityksellä tapahtuvaa eleohjausta. Olemme myös nähneet älykkäitä puheentunnistuksia. Xbox tottelee puhe- ja eleohjausta ja Microsoft on testaillut näihin perustuvaa ”etäläsnäoloa”. Lisäksi jotkut hakukoneet tietävät tottumuksistasi enemmän kuin uskotkaan. Kun näistä muodostuva sovelluskokonaisuus kootaan yhteen viestimeen ja teknologisesti edistyneeseen muotoon, ollaankin jo tulevaisuuden kynnyksellä – älypuhelimesta on tulossa älykäs tietoisuuden jatke, joka on aina mukana.

Erikoissovelluksilla on aina paikkansa. Pelit, informaationkäsittely (esim. Microsoft Office) ja erilaiset erikoistuneet multimediasovellukset tuskin katoavat tai muuttavat oleellisesti muotoaan. Mutta käyttöliittymät muuttuvat tukemaan uutta tapaa jäsentää ja käsitellä informaatiota.

Mutta jos kaikki meneekin toisin?

Ihmisten käyttäytyminen muuttuu kuitenkin hitaasti. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että sovellukset kehittyvät läheskään samaa vauhtia kuin teknologia tähän mahdollisuuksia tarjoaa. “People pay for convenience” eli mukavuudesta kannattaa maksaa on edelleen universaali periaate, eli kaiken kehityksen tulee vähentää vaivaa, jonka joudumme näkemään asioiden suorittamiseksi. Lisäksi helposti vierastamme uutta teknologiaa, varsinkin jos siihen liittyy yksityisyydensuojaan kohdistuvia riskejä. Emmekä varmasti halua taskuumme näsäviisasta kapulaa, joka on kaikessa meitä paremmin perillä asioista. Tässä onkin sovellus- ja käyttöjärjestelmäkehittäjillä suuri haaste ratkaistavaksi.

Myös palveluntarjoajien pitää hyväksyä tosiasia, ettei heidän ikioma sovelluksensa ole se, jolla palvelua käytetään. Ehkä meidät edelleen pakotetaan käyttämään käyttöliittymältään epäkonsisteja sovelluksia vain sen takia.

Tai ehkä Facebook toteuttaa kaiken mitä tarvitsemme. Silloin ainoa asennettu sovellus on joka paikassa läsnä oleva Facebook.

Kirjoittaja on Sports Trackerin CTO. Hän on työskennellyt digitaalisen median parissa vuodesta 1995, on hyperaktiivinen sosiaalisen median käyttäjä ja älypuhelinaddikti.

Tämä artikkeli kuuluu Nokia Äänen syntymäpäiväsarjaan, jossa katsotaan vuosikymmenen päähän, eli eletään vuotta 2022. Artikkelit eivät edusta Nokian virallista visiota, eikä niiden pohjalta syntyvää keskustelua käytetä esimerkiksi tuotekehityksessä tai visioinnissa. Kymmenen vuoden päästä elämä on varmasti erilaista kuin nyt. Tarkastelemme artikkeleissamme teknologiaa ja mobiilialaa pilke silmäkulmassa tulevaisuudesta käsin.

comments powered by Disqus