Ääni

Follow us

Liiketoiminta

Nokian NFC-puhelinten historia

Julkaissut Adam Fraser huhtikuu 12, 2012

0
0

Nokian NFC-puhelinten historia

0
0

Julkaissut Adam Fraser huhtikuu 12, 2012

GLOBAALI – NFC eli Near Field Communication on monipuolinen teknologia, jonka avulla mobiililaitteen käyttäjä voi esimerkiksi siirtää ja vastaanottaa tietoa langattomasti, luoda yhteyden lisälaitteeseen, tehdä maksusuorituksia tai kirjautua sisään tapahtumiin tai palveluihin koskettamalla matkapuhelimellaan lukulaitetta. NFC-teknologiaa pidetään usein uutena keksintönä, mutta Nokia aloitti NFC-sovellusten kehittämisen jo 2000-luvun alkupuolella.

Seuraavassa on katsaus Nokian NFC-puhelinten historiaan:

NFC-laitteen prototyyppi – 2003

Nordea ja Luottokunta kehittivät NFC-laitteen prototyypin, jonka avulla pystyi tekemään maksusuorituksia.

Nokia 6210 – 2004

Nokia kehitti Nokia 6210 -puhelimen, jonka avulla pystyi lukemaan RFID-tunnisteita. Nokian ja JCDecaux -yhtiön yhteishankkeessa näitä puhelimia käytettiin tekstiviestin lähettämiseen sen jälkeen, kun tunniste oli luettu.

Near Field Communication Forum – 2004

Nokia, Philips ja Sony perustivat Near Field Communication Forum -yhteisön edistämään NFC-teknologian käyttöä. Tavoitteena oli luoda mobiilialalle standardit, joiden avulla varmistetaan erilaisten laitteiden ja palvelujen yhteensopivuus. Nyt yhteisössä on jo 160 jäsentä. Kaikki NFC-teknologiaa sisältävät laitteet pystyvät kommunikoimaan muiden NFC-laitteiden kanssa, koska valmistajat käyttävät samoja määrittelyjä.

Nokia 5140i ja NFC-kuoret – 2004

Nokia julkisti vuoden 2004 CeBIT-tapahtumassa erikoisvalmisteiset NFC-kuoret, jotka tulivat myyntiin vuoden 2005 alussa. Nokia 5140- ja Nokia 5140i -puhelinmalleille tarkoitetut kuoret mahdollistivat RFID-tunnisteiden lukemisen ja kirjoittamisen. NFC-kuoria ja niihin liittyvää järjestelmää käytettiin monenlaisissa kohteissa, kuten Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Biffa-jätehuoltoyhtiössä Isossa-Britanniassa, Alankomaiden julkisessa terveydenhuollossa ja Barcelonan kaupungin palveluissa. NFC osoittautui sekä helppokäyttöiseksi että erittäin hyödylliseksi teknologiaksi.

Nokia 3220 ja NFC-kuoret – 2004

Nokia julkisti Monacossa pidetyssä Nokia Mobility Conference -tapahtumassa Nokia 3220 -puhelinmallille tarkoitetut NFC-kuoret eli CC-229D-vaihtokuoret. Ne mahdollistivat selailu- ja tekstiviestipalvelujen käytön NFC-tunnisteita koskettamalla.

Järjestelmää käytettiin Saksassa matkakorttien lataamiseen RMV-liikennöintialueella eli Frankfurtin kaupunkialueen joukkoliikenteessä. Järjestelmä mahdollisti matkapuhelimen käyttämisen matkalippuna ja oli maailman ensimmäinen erillisen turvaelementin sisältävä NFC-järjestelmä.

Euroopan ulkopuolella NFC-järjestelmää kokeiltiin ensimmäisenä Yhdysvalloissa. Kokeilun toteuttivat yhteistyössä Nokia, Visa, Chase Bank, ViVOtech ja Cingular, ja se mahdollisti matkapuhelimen käytön maksuvälineenä Atlantan alueella.

Nokia 6131 NFC – 2007

Nokia 6131 NFC oli ensimmäinen puhelinmalli, jossa oli NFC-teknologia sisäänrakennettuna. Tämä simpukkamallinen puhelin pystyi kommunikoimaan muiden NFC-laitteiden kanssa ilman lisävarusteita ja ylimääräisiä asennuksia. Nokia 6131 NFC -laitteen avulla käyttäjät pystyivät maksamaan ostoksia ja käyttämään mobiilipalveluja. Lisäksi puhelinta pystyi käyttämään matkalippuna.

Yhdysvalloissa Nokia 6131 NFC -puhelimen tarjoamia mahdollisuuksia hyödynsivät ensimmäisinä Citi, MasterCard ja AT&T. Samaan aikaan Nokia 3220 -puhelinta ja sen NFC-kuoria sekä Nokia 6131 NFC -laitetta hyödynnettiin matkalippu- ja maksujärjestelmissä useissa kaupungeissa Kiinassa.

Euroopassa Itävallan suurimpiin matkapuhelinoperaattoreihin kuuluva Mobilkom alkoi myydä Nokia 6131 NFC -puhelinta. Sen käyttäjät pystyivät maksamaan ostoksia ja matkalippuja sekä ostamaan pysäköintiaikaa koskettamalla puhelimellaan lukulaitetta.

Vuoden 2007 lopussa 500 käyttäjää sai Nokia 6131 NFC -puhelimen koekäyttöön Lontoossa. He pystyivät käyttämään puhelintaan Oyster Card -matkakorttina joukkoliikenteessä sekä pankkikortin tavoin toimivana maksuvälineenä ostoksia tehdessään.

Nokia 6212 Classic – 2009

Seuraava edistysaskel Nokian NFC-historiassa oli Nokia 6212 Classic. Taittomuotoilu vaihtui yhdestä kappaleesta koostuvaan runkoon. Puhelimen avulla pystyi esimerkiksi vaihtamaan helposti käyntikortteja. Lisäksi se mahdollisti NFC-puhelut: kun käyttäjä kosketti laitteellaan tunnistetta, puhelin soitti ennalta ohjelmoituun numeroon. Tämä puhelinmalli suunniteltiin erityisesti yrityskäyttöön.

Nokia C7 – Syyskuu, 2010

Marraskuussa 2010 julkistettu Nokia C7 kätki sisälleen salaisuuden: laitteessa oli NFC-siru. Siru otettiin käyttöön vuotta myöhemmin Symbian Anna -käyttöjärjestelmän myötä.

NFC-sirun ansiosta Nokia C7 -laite pystyy luomaan yhteyden Bluetooth-kuulokkeisiin, lähettämään ja vastaanottamaan tiedostoja sekä selaamaan nettisisältöjä pelkästä kosketuksesta.

Nokia Oro – 25.toukokuuta, 2011

Nokia C7 -puhelinmalliin perustuvassa Nokia Oro -luksusmallissa on 18 karaatin kultapinnoite. Takaosan päällyste on aitoa nahkaa, ja valikkonäppäintä koristaa safiirikristalli. Laitteen ominaisuuksiin kuulu myös NFC.

Nokia N9 – 21.kesäkuuta, 2011

Nokia N9 -älypuhelimen suunnittelussa oli johtoajatuksena helppokäyttöisyys. Laitetta hallitaan pyyhkäisyliikkeillä, mutta myös kosketukselle on käyttöä. NFC-ominaisuuden ansiosta Nokia N9 -älypuhelimella voi käyttää erilaisia palveluja ja tuotteita erittäin helposti ja vaivattomasti. Aktivointi edellyttää vain lukulaitteen, NFC-julisteen, toisen puhelimen tai lisälaitteen koskettamista Nokia N9 -laitteella.

Nokia 700 ja Nokia 701 – 24.elokuuta, 2011

Nokia 700 on maailman pienin älypuhelin ja ensimmäinen laite, jossa on Nokia Belle -käyttöjärjestelmä valmiiksi asennettuna. Myös NFC-teknologian käyttö yleistyi eri puolilla maailmaa Nokia 700 -laiteen myötä.

Nokia 701 julkistettiin samana päivänä kuin Nokia 700. Se on erittäin suorituskykyinen Nokia Belle -älypuhelin, joka antaa entistä paremmat mahdollisuudet NFC-teknologian monipuoliseen hyödyntämiseen.

Nokia 603 – 13.lokakuuta, 2011

Nokia 603 on keskihintainen älypuhelin, jossa on kaikki Nokia Belle -käyttöjärjestelmän ominaisuudet sekä NFC-ominaisuus. Nokia 603 -laitteen myötä NFC-teknologia on yhä laajemman käyttäjäryhmän hyödynnettävissä.

Nokia 808 PureView – 27.helmikuuta, 2012

Nokia 808 PureView julkistettiin Mobile World Congress -tapahtumassa helmikuussa. Siinä on hulppea 41 megapikselin kamera ja Carl Zeissin optiikka, mutta se on myös uusin NFC-ominaisuuden sisältävä Symbian-puhelin.

Nokia Lumia 610 NFC – 11.huhtikuuta, 2012

Eilen julkistettu Nokia Lumia 610 NFC on ensimmäinen Nokia Lumia -älypuhelin, jossa sisäänrakennettu NFC-ominaisuus. Se on myös maailman ensimmäinen älypuhelin, jossa on etätunnistukseen perustuva MasterCard PayPass -maksuvalmius sekä Visa PayWave -maksuratkaisu.

Nokia on edistynyt merkittävästi NFC-teknologian kehittämisessä kahdeksan viime vuoden aikana. Kehitys on kulkenut NFC-kuorista yhä hienostuneempiin ja edistyksellisempiin ominaisuuksiin, jotka on sisäänrakennettu suosittujen älypuhelinten käyttöjärjestelmiin.

Nokia haluaa tehdä asiat mahdollisimman helpoksi käyttäjille. Jatkamme NFC-teknologian kehittämistä ja käytettävyyden parantamista, jotta siitä olisi hyötyä yhä laajemmalle käyttäjäjoukolle.

Lisätietoja NFC-teknologiasta löytyy englanninkieliseltä Nokian NFC -sivustolta.

Oletko käyttänyt tai aiotko käyttää NFC-teknologiaa? Kerro ajatuksistasi ja kokemuksistasi kommenttiosiossa.

Kuva: Jeanbaptisteparis

comments powered by Disqus