Ääni

Follow us

Uncategorized

Lumia-puhelimen huikea avaruusmatka sekä Julkku Space Project -video

Julkaissut Karen Bartlett huhtikuu 30, 2012

0
0

Lumia-puhelimen huikea avaruusmatka sekä Julkku Space Project -video

0
0

Julkaissut Karen Bartlett huhtikuu 30, 2012

SOUTHAMPTON & JÄMSÄ – Kuten kuvasta näkyy, Nokia Lumia -puhelin toimii myös avaruudessa. Southamptonin yliopiston tutkijat ampuivat Nokia Lumia 800 -puhelimen stratosfääriin. He käyttivät laitetta työkaluna, jonka avulla kehitetään ilmapallojen lentoratojen ennusteohjelmia.

Southamptonin yliopiston ASTRA-hankkeessa (Atmospheric Science Through Robotic Aircraft) tutkitaan uusia edullisia teknologioita, jotka soveltuvat ilmakehän seurantaan. Stephen Johnston ja András Sóbester valitsivat Nokia Lumia 800 -puhelimen ASTRA-hankkeen kymmenen avaruuslennon hermokeskukseksi.

“Tiesimme, että Lumia on erittäin lujatekoinen laite. Muiden puhelimien käyttö on edellyttänyt ylimääräistä akkua ja lämmitintä. Lumia toimi täydellisesti ilman lisälaitteita.”

Ilmapallojen kanssa käytettävien laitteiden on pystyttävä välittämään GPS-sijaintitiedot seurantakeskukseen, jotta ilmapallo voidaan paikantaa ja saada takaisin. Myös erilaiset mittaustiedot on saatava talteen, ja lisäksi olisi hyvä saada valokuvia matkan varrelta.

Laitteiden on oltava riittävän kevyitä, jotta ne pystyvät kohoamaan 32 kilometrin korkeuteen, mutta riittävän lujatekoisia, jotta ne kestävät 70 asteen pakkasta ja tuhat kertaa matalampaa ilmanpainetta kuin maan pinnalla.

Kuulostaa juuri sopivalta haasteelta Nokia Lumia 800 -puhelimelle.

Lumia nousi lennollaan noin 32 kilometrin korkeuteen ja selvisi 61 asteen pakkasesta. Lento yli Etelä-Walesin kesti 2 tuntia 22 minuuttia. Lumia laskeutui Cornwalliin.

”Tiedonsiirtoyhteys toimi vielä kahdeksan kilometrin korkeudessa, mikä kertoo antennin tehokkuudesta”, Sóbester sanoo. Muilla laitteilla yhteys säilyi vain viiden kilometrin korkeuteen.

Lumia tallensi matkaltaan kaksi gigatavua upeita kuvia muun muassa aaltomaisista pilvimuodostelmista, jotka syntyvät paikallaan pysyvän ilmamassan ja painovoiman yhteisvaikutuksesta.

ASTRA-hankkeen tiedemiehet kehittivät sovelluksen, jonka avulla voidaan tallentaa GPS-koordinaatit ja kiihtyvyys sekä ottaa kuvia. Sovelluksen kehittäminen onnistui ilman laitteistomuutoksia, ja sitä jatketaan esimerkiksi sijainti- ja matkatietojen tallennuksen mahdollistamiseksi.

”Emme tehneet tätä huvin vuoksi. Käytimme Nokia Lumia 800 -puhelinta tieteellisenä työkaluna ja saimme hämmästyttäviä tuloksia”, Sóbester sanoo.

Lennon aikana otettuja kuvia voi ladata zip-pakattuna tiedostona. Tämän jutun havainnekuvasta on saatavilla suurempi versio.

Havainnekuva: jamiesneddon.co.uk

Julkku Space Project – video

Huhtikuun aikana teekkarit järjestivät samantapaisen ja ilmeisestikin yhtä tieteellisen avaruusmatkan Julkku-lehdelleen. Lehti on tiettävästi ensimmäinen julkaisu, joka on tehnyt avaruusmatkan sääilmapallon, digitaalisen kameran ja GPS-laitteen avulla. Lehden matka alkoi Jämsästä ja päättyi noin 200 kilometriä pohjoisemmaksi Pihtiputaalle. Lehden arvioitu maksimikorkeus on ollut noin 30 kilometriä merenpinnan yläpuolella sen neljän tunnin lentomatkalla.

Kuvamateriaali on kahdelta ensimmäiseltä tunnilta, kunnes videokameranakku lopulta menetti tehonsa pakkasessa eikä näin ollen päässyt todistamaan havaintopallon räjähdystä ja laskeutumista. Kannattaa käydä katsomassa teekkareiden Julkku Space Project –video. Ehkäpä heidän seuraavaa avaruusmatkaansa saa olla ikuistamassa Nokia Lumia-puhelin, joka ainakin täytti kirkkaasti Southamptonin yliopiston tutkijoiden tieteelliset tavoitteet ilmakehän seurannasta.

Hyvää Vappua!

comments powered by Disqus