Ääni

Follow us

Uncategorized

Julkisen liikenteen reittioppaita joka lähtöön

Julkaissut juuso toukokuu 02, 2012

0
0

Julkisen liikenteen reittioppaita joka lähtöön

0
0

Julkaissut juuso toukokuu 02, 2012

ESPOO/HELSINKI – Olemme aika ajoin esitelleet Äänessä erilaisia julkisen liikenteen reittien ja aikataulujen löytämisessä opastavia sovelluksia. Nokian Julkinen liikenne -palvelun lisäksi Nokian Lumia -älypuhelimiin on saatavilla tukku reittisovelluksia Windows Phone Marketplacesta. Tässä niistä muutama.

Helsinki Routes

Näppärästi kosketusnäytön ja kartan yhdistelmää hyödyntävällä käyttöliittymällä varustettu Helsinki Routes on hyvä perussovellus joukkoliikenteen reittien ja eri pysäkkien tai kohteiden löytämiseen. Ohjelma paikantaa sijaintisi GPS-paikannusta hyödyntäen, minkä jälkeen voit näpäyttää mitä tahansa pistettä kartalla, ja sovellus etsii sinulle sopivimman reitin. Kartalla navigoiminen onnistuu sulavasti ja käyttäjä voi zoomata ja loitontaa kuva-alaa kätevästi kahden sormen kosketuksella.

Kun sovellus on löytänyt reitin ja kulkuvälineen kohteeseen, jonka olit valinnut, se tuo esiin ensimmäisen vaihtoehdon, jota klikkaamalla pääset listanäkymään, josta voit selata myös muita yhteyksiä. Sovelluksesta löytyy myös hakutoiminto, jonka avulla voit etsiä reittejä muualta kuin nykyisestä sijainnistasi ja sijoittaa eri kohteita nimen perusteella joko lähtö- tai saapumispisteeksi, joten pelkän kartan varassa ei tarvitse suunnistaa, jos ei ole täysin varma, missä määränpää sijaitsee.

Eri kohteita voi myös tallentaa Suosikit-valikkoon, mikä nopeuttaa seuraavien hakujen tekemistä. Pitämällä sormen painettuna kartalle tai eri valikoissa määränpään nimen kohdalla, sovelluksen käyttäjä saa näkyviin valikon, joka ruudulla näkyvästä tilasta riippuen tarjoaa erilaisia muokkaus-toimintoja: voit esimerkiksi kytkeä GPS-paikannuksen pois päältä tai poistaa suosikkeja Suosikit-valikosta.

Omassa testikäytössäni pientä ongelmaa tuotti karttanäkymän nollaaminen, eli jos halusin ensimmäisen haun jälkeen tehdä kartalla toisen haun, niin matkakohteen uudelleen asettaminen ei aina onnistunut. Näistä pikkuvioista huolimatta sovellus toimi hyvin ja tarjosi tarvittavat reittitiedot nopeasti. Sovelluksen valikot ja ohjeet ovat englanniksi, mutta hyvän käyttöliittymän ansiosta sovellus on suhteellisen helppo oppia, vaikkei kieltä osaisikaan.

Metropas

Metropas lähestyy reitin hakemista hyvin eri tavalla kuin Helsinki Routes. Siinä pääpaino on hyvin yksinkertaisella hakutoiminnolla, jossa lähtöpaikaksi voi määrittää joko nykyisen GPS-sijaintinsa, tai minkä tahansa osoitetiedon. Samat mahdollisuudet ovat myös tarjolla määränpään määrittelyssä, joten sovellus sopii hyvin tilanteisiin, joissa käyttäjän tarvitsee neuvoa jollekin muualta hänen sen hetkiseen sijaintiinsa saapuvalle, kuinka löytää paikan päälle. Suurin ero Metropas- ja Helsinki Routes -sovellusten välillä on, että Metropas perustuu enemmän tekstisisällön ja osoitetiedon perusteella reittien hakemiselle, kuin karttapohjaiselle haulle.

Hakutietojen syöttämisen jälkeen Metropas tarjoaa käyttäjälle yksinkertaisen listan eri reittivaihtoehdoista ja kulkuvälineistä. Näytön alalaidasta löytyy myös nuoli-painike, jolla listausta voi laajentaa kattamaan myöhäisempiä vuoroja. Näpäyttämällä jotakin ehdotetuista reiteistä, käyttäjä saa esille tarkemman listauksen siitä, missä lähin pysäkki on, ja mikä kulkuväline tai linja sieltä liikennöi haluttuun kohteeseen. Tässä valikossa on myös erillinen valitsin, jolla voi kytkeä päälle tarkan pysäkkilistauksen, joten tarvittaessa kaikki reitin varrella sijaitsevat pysäkit saa näkyviin. Myös Metropas tarjoaa mahdollisuuden tallentaa kohteita suosikkeihin.

Täysin kartaton Metropaskaan ei ole, sillä Pysäkit-valikon alalaidassa olevaa tienviitta-painiketta painamalla käyttäjä näkee reitin karttanäkymässä. Metropaksen oletuskielenä on englanti, jonka voi kuitenkin vaihtaa helposti asetuksista suomeksi, joten se sopii sekä koti- että ulkomaisille käyttäjille.

Reitti 1.7

Tämän sovelluksen alkuvalikko muistuttaa Metropasta. Ensimmäisellä Where to? -sivulla näkyy vain yksi hakukenttä, johon voi syöttää kohteen osoitteen. Tämä on kuitenkin vain yksi tapa, jolla haun voi tehdä, sillä sivun alarivissä sijaitsevaa valikko-kuvaketta painamalla hakutoiminto laajenee siten, että käyttäjä voi valita sijaintinsa nykyisen sijainnin tai osoite- tai paikannimitiedon välillä, ja sama pätee myös määränpäähän.

Samasta valikosta voi myös valita eri kulkuvälineitä esittäviä kuvakkeita aktivoimalla tai deaktivoimalla, mitä julkisen liikenteen palvelua haluaa käyttää. Alarivistä löytyy myös nuppineula-kuvake, jonka avulla voi tallentaa kohteita suoraan Nokia Lumian aloitusnäytölle.

Reittihaun suorittamisen jälkeen sovellus tarjoaa käyttäjälle kolme eri reittivaihtoehtoa, jotka saa näkyville myös kartalle, jälleen alariviin ilmestynyttä kuvaketta painamalla. Myös Reitti 1.7 on valikoiltaan englanninkielinen, mutta sen käyttö on Helsinki Routesin lailla hyvin yksinkertaista tästä huolimatta.

Mitkä ovat lukijoidemme suosikkisovelluksen reittien löytämiseen?

comments powered by Disqus