Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Shadowing tekee teknologia-alan tutuksi

Julkaissut juuso toukokuu 11, 2012

0
0

Shadowing tekee teknologia-alan tutuksi

0
0

Julkaissut juuso toukokuu 11, 2012

ESPOO – Tietotekniikka-ala on perinteisesti hyvin miesvaltainen. Kuitenkin esimerkiksi mobiilaitteiden käyttäjistä ainakin puolet ovat naisia, joten alan yritykset kaipaavat heitä lisää suunnittelijoidensa ja insinööriensä joukkoon. Asiaan pyritään vaikuttamaan muun muassa Shadowing -tapahtumilla, jotka ovat nuorille naisille suunnattuja koululaisvierailuja alan yrityksiin.

Shadowing on European Centre for Women and Technology:n (ECWT) kehittämä käytäntö, jossa ECWT:n jäsenet järjestävät eri oppilaitosten naisopiskelijoille yritysvierailuja tietotekniikka-alan yrityksiin. Vierailujen aikana oppilaat pääsevät näkemään läheltä millaisia alan yrityksissä toimivan naistyöntekijän työpäivät ovat, ja millaisia nämä yritykset ovat työpaikkoina. Vierailuihin sisältyy myös keskustelua ja mahdollisuus esittää kysymyksiä opiskelijoita kiinnostavista aiheista.

Vierailijat tekevät vierailuistaan muistiinpanoja ja ottavat valokuvia. Sekä muistiinpanot, että valokuvat voidaan myös esitellä muille oppilalle esimerkisi opinto-ohjaajan tunnilla, jolloin vierailijoiden kokemus välittyy myös muille alasta kiinnostuneille.

ECWT on alan kansainvälinen yhteistyöjärjestö, joka kokoaa yhteen eri toimijoita ja levittää hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja eri organisaatioiden välillä. ECWT-toiminnan tavoitteena on saada lisää naisia tekniikan ja erityisesti tietotekniikan alalle. Suomessa ECTW:n toiminnassa ovat mukana muun muassa Metropolia Ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintäteknologian klusteri ja toiminnan koordinoinnista vastaava Aalto Yliopisto.

Nokia-talon Shadowing-tapahtumaan osallistuivat Julia Isotalo, Claudia Järvelä ja Saara Peuhkuri Etelä-Tapiolan lukiosta, sekä insinööriopiskelija Outi Hänninen Metropoliasta. Heidän oppainaan toimivat Nokian insinöörit Kristiina Hietanen, Outi Kotro ja Asta Kärkkäinen. Päivän aikana vieraat pääsivät näkemään millaista työ Nokialla on ja ennen kaikkea esittämään nokialaisille kysymyksiä niin naistyöntekijän mahdollisuuksista alalla kuin myös kommentoimaan Nokian tuotteita ja tutustumaan Nokia-talon tiloihin. Vieraat olivat näkemästään vaikuttuneita.

“Olin yllättynyt siitä, millainen paikka tämä on. Työn monipuolisuus herättää mielenkiintoa ja se, että eri osastojen välillä on helppo vaihtaa jos haluaa uusia haasteita”, Saara sanoo. Monesta eri alasta jatko-opintojen kannalta kiinnostunut Claudia oli tyytyväinen vierailuun:

“Olen miettinyt humanistisia aloja ja lakiopintoja, mutta kyllä myös teknologia ja erityisesti tuotteiden suunnittelu kiinnostavat. Ehdottomasti tästä jäi sellainen olo, että voisin opiskella myös tälle alalle”, Claudia toteaa.

Outi Hänninen, Saara Peuhkuri, Claudia Järvelä ja Julia Isotalo Nokia-talolla.

 

Tekniikan käyttämisessä on eroja

Lukiolaisvieraista poiketen Outi oli jo ehtinyt tutustua teknologia-alan opiskeluun ja tehnyt töitä myös IT-alan yrityksessä. Hänen olikin helppo vahvistaa alan miesvaltaisuus.

“Kyllä se näkyy, ettei naisia ole alalla niin paljon. Itse vierailusta en ehkä oppinut niin paljon uutta, mutta oli hienoa nähdä millaista päivittäinen työ on näinkin suuressa yrityksessä ja kuulla muiden kokemuksia”, hän pohti.

Päivittäisessä teknologian käytössään vierailijoiden näkemykset olivat samankaltaisia. Kaikki halusivat päästä nopeasti käsiksi viesteihin ja sähköposteihin, sekä tarkistaa sosiaalisten verkostojensa kuulumisia. Suurimpana erona he näkivät nuorten miesten ja naisten välillä sen, kuinka paljon tekniikkaa käytetään ja sen, että miehet ovat ehkä kiinnostuneempia tekniikan yksityiskohtiin paneutumisesta, esimerkiksi koodaaminen kiinnostaa enemmän nuoria miehiä kuin naisia.

“Toisaalta esimerkiksi koulussa kannustetaan käyttämään laitteita ja neuvotaan, eikä mitenkään vähätellä, jos minä tai joku muu haluaa oppia jotain tietokoneista tai muista laitteista”, Julia huomauttaa.

Claudia pohtii, että ehkä naisia kiinnostaa enemmän tuotteiden suunnittelu ja ominaisuudet kuin tekniset yksityiskohdat, mutta myös sisällön käytössä on eroja. Myös lähiympäristön, kuten kavereiden tai perheen tekniikan käyttö vaikuttaa hänen tottumuksiinsa. Myös Saara toteaa, että perheellä voi olla suurikin vaikutus siihen miten teknologia koetaan.

“Melkein kaikki sukuni miehet on insinöörejä, joten kaikki vempaimet ja laitteet tulevat tutuiksi”, Saara kertoo, mutta paljastaa, ettei se välttämättä tarkoita, että mieskuluttaja ymmärtäisi nuoremman naiskäyttäjän mieltymyksiä:

“Sain juuri isältäni uuden läppärin ja se on ruskea, eli aivan väärän värinen”, hän naurahtaa.

Shadowing -päiväänsä vieraat kehuvat mielenkiintoiseksi. He haluaisivat osallistua vastaavaan toimintaan enemmänkin.

“Koulumaailma ja työelämä ovat kuitenkin aika erilaisia, niin oli mukava nähdä millaista arki näin tunnetussa talossa on, varsinkin kun lukio-iässä ei vielä ole ihan varma siitä, mitä haluaa seuraavaksi opiskella”, Julia päättää.

comments powered by Disqus