Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Carl Zeiss ja Nokia: N90 -älypuhelimesta PureView-teknologiaan

Julkaissut Karen Bartlett toukokuu 23, 2012

0
0

Carl Zeiss ja Nokia: N90 -älypuhelimesta PureView-teknologiaan

0
0

Julkaissut Karen Bartlett toukokuu 23, 2012

Nokia 808 PureView -kamerapuhelin on suuri askel mobiiliteollisuudelle ja saamamme palautteen perusteella myös mobiililaitteiden käyttäjille. Kävimme helmikuussa Saksassa tapaamassa Carl Zeissin tiimiä, jonka ansiosta Nokian kamerapuhelimet ovat ainutlaatuisia. Tiimin jäsenet kertoivat meille merkittäviä tieteellisiä läpimurtoja tehneen yhtiön historiasta ja näyttivät, miten Zeiss-linssejä valmistetaan ja testataan.

Oliver Schindelbeck on kuulunut yhtiön Nokia-tiimiin melkein alusta alkaen. Hän kertoo seuraavassa Carl Zeissin ja Nokian yhteistyön merkkipaaluista ja vahvasta kumppanuudesta.

Ensimmäiset askeleet: Nokia N90

”Nokia N90 oli Carl Zeissin ja Nokian yhteistyön ensimmäinen tulos ja merkittävä virstanpylväs. Meille oli tärkeää saada puhelimeen kahden megapikselin kamera, jotta kuvat olisivat varmasti huippulaatuisia”, Oliver kertoo ja jatkaa:

”Yhteistyö alkoi vuonna 2004. Otimme yhteyttä Nokiaan, koska halusimme keskustella Zeiss-optiikan käyttömahdollisuuksista kamerapuhelimissa. Huomasimme pian, että yhtiöillä oli samantapaisia suunnitelmia. Nokialaisten kanssa oli helppoa keskustella, ja molemmissa yhtiöissä ymmärrettiin yhteistyöstä saatavat hyödyt. Sopimus allekirjoitettiin alle kolmen kuukauden kuluttua ensimmäisestä keskustelusta.”

Yhteistyö alkoi lumihankien keskellä. Johtoryhmät tapasivat ensimmäisen kerran tammikuussa 2005. Tapaamiseen osallistui viisi Carl Zeissin ja viisi Nokian edustajaa. Tapaaminen pidettiin hirsimökissä Lapissa.

”Ilmapiiri oli erittäin avoin ja luottamus molemminpuolista alusta alkaen. Sekä yhtiöt että niiden ihmiset sopivat hyvin yhteen”, Oliver muistelee.

”Itse liityin Carl Zeissin Nokia-tiimiin toukokuussa 2005. Nokia N90 -puhelimen suunnittelu oli tuolloin jo hyvässä vauhdissa. N90 oli meille suuri haaste, koska tulimme mukaan hankkeeseen myöhäisessä vaiheessa”, hän toteaa.

”Nokia N90 oli ensimmäinen puhelin, jonka toteutukseen Carl Zeiss osallistui, joten meillä oli paljon opittavaa. Carl Zeiss tunnetaan suurista ja laadukkaista lasilinsseistään. Kamerapuhelimien pienissä linsseissä käytetty muovi oli meille uusi materiaali.”

”Meillä oli kuitenkin kokemusta pienistä linsseistä. Carl Zeiss oli valmistanut yhtä pienen lasilinssin jo 1920-luvulla. Lisäksi yhtiö on maailman johtava mikroskooppien linssien valmistaja, ja ne ovat pienempiä kuin kameroiden linssit”, Oliver jatkaa kertomusta ja toteaa, että yhteistyön tuoma muutos oli myös heille tuotannollisesti valtava.

”Nokian tuotannon laajuus oli meille täysin uutta. Valmistamme suurimpia linssejämme joitakin satoja tai tuhansia kappaleita. Yhteistyö Nokian kanssa edellytti miljoonien linssien valmistamista.”

Kehitysloikka: Nokia N95

”Nokia N95 oli merkittävä virstanpylväs, koska laitteessa oli viiden megapikselin kamera. Kahden megapikselin kameran kehittäminen oli tuntunut aikoinaan haasteelliselta, joten viiteen megapikseliin siirtyminen oli jotain täysin ihmeellistä. Nokia N95 oli tuolloin markkinoiden ylivoimaisesti paras kamerapuhelin, ja se on edelleenkin erinomainen laite”, Oliver pohtii.

”Minuun teki suurimman vaikutuksen se, että Nokia N95 oli ensimmäinen todellinen älypuhelin. Siinä oli kaikki ominaisuudet, joita älypuhelimelta voi toivoa”.

Unelmapuhelin: Nokia N8

Oliver kertoo, että monelle Carl Zeissin Nokia-tiimin jäsenistä Nokia N8 on edelleen kaikkien aikojen ykkönen. Se oli erittäin merkittävä edistysaskel monessa mielessä.

”Kun tavoitteena on kahdentoista megapikselin kamera, yhteistyön toimittajien ja kumppanien kanssa on toimittava saumattomasti. Meidän kannaltamme ydinkysymyksenä oli riittävän pienen, mutta laadukkaan linssin valmistaminen. Matkapuhelimen pieni koko ja ohut rakenne tekevät työstämme haasteellista”, Oliver sanoo ja kertoo samaan hengenvetoon, työn vaiheista: ”Kameraosan koko on meidän kannaltamme ratkaiseva tekijä. N90 -puhelimessa oli 13 millimetrin linssi ja kahden megapikselin resoluutio. Nykyisin linssit ovat yli puolet pienempiä ja resoluutio on neljä kertaa suurempi.”

”Laadimme Nokian kanssa hankesuunnitelman ja aloimme työstää Nokia N8 -kamerapuhelimen linssiä jo ennen kuin laitteen sensori oli kehitetty. Toimivassa yhteistyössä kaikki tekevät oman osuutensa ja luottavat siihen, että eri osapuolten työn tulokset täydentävät lopulta toisiaan.”

Nokia 808 PureView

”Aloimme työstää Nokia 808 PureView -kamerapuhelimen linssiä noin vuosi ennen sensorin prototyypin valmistumista”, Oliver aloittaa.
”Sensorin kehitys on tärkeää, koska valonsäteille on luotava suuremmat kulmat. Edistynyt teknologia vaatii myös optiikalta entistä enemmän, ja korkeampi resoluutio edellyttää entistäkin tarkempaa tuotantoprosessia.”

”Aiemmin kamerapuhelimen kehittäminen oli edennyt vaiheissa, joilla oli looginen järjestys. Nokia 808 PureView -kamerapuhelimessa oli kuitenkin 41 megapikseliä, mikä tuntui aivan uskomattomalta. Meidän piti miettiä jonkin aikaa, oliko sellaisen kameran kehittäminen edes mahdollista”, hän kertoo.

”Meiltä kyseltiin, mitä hyötyä on 41 megapikselistä. Meidän kannaltamme konseptissa ei ole tärkeintä megapikseleiden kokonaismäärä. Olennaisinta on, että laitteella saa viiden megapikselin kuvia jopa täydellä zoomauksella. Ylinäytteistysteknologian ansiosta kuvat ovat hämmästyttävän tarkkoja ja kohinattomia”, Oliver innostuu kuvailemaan ja sanoo, että lopputulos oli häikäisevä:

”Otimme täsmälleen samanlaisen kuvan kolmella eri kameralla: Nokia 808 PureView -kamerapuhelimella, keskihintaisella järjestelmäkameralla ja huippulaatuisella peiliheijastuskameralla. Teimme kuvista A4-tulosteet. Sitten kysyimme ihmisiltä, pystyivätkö he kertomaan, mikä kuva oli otettu milläkin kameralla. Jopa ammattilaiset erehtyivät – niin loistavaa jälkeä Nokia 808 PureView saa aikaan.”

”Kun aloitimme yhteistyön Nokian kanssa seitsemän vuotta sitten, kukaan ei olisi uskonut, millaisia tuotteita pystymme kehittämään. Olemme tehneet yhdessä uskomattoman matkan kahden megapikselin laitteista Nokia 808 PureView -kamerapuhelimeen. PureView on herättänyt valtavasti kiinnostusta, mutta meillä on jo uusia huikeita suunnitelmia”, Oliver myhäilee.

Kiitämme Carl Zeiss-tiimin Oliver Schindelbeckiä haastattelusta.

comments powered by Disqus