Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Nokia taklaa lukutaidottomuutta hankkeillaan

Julkaissut juuso kesäkuu 01, 2012

0
0

Nokia taklaa lukutaidottomuutta hankkeillaan

0
0

Julkaissut juuso kesäkuu 01, 2012

Viime viikonloppuna vietettiin Maailma kylässä -festivaalia, jossa monet kansalaisjärjestöt ja vapaaehtoistoimijat esittelivät toimintaansa. Plan Suomen osastolla esiteltiin kehitysmaiden kouluolosuhteita ja kävijöiden oli mahdollista tutustua Planin, Nokian ja Pearson Foundationin yhteistyönä toteuttamaan Nokia Flash Cards -koulutuspeliin.

Nokia Flash Cards -puhelinpelin avulla käyttäjät voivat oppia eri kielten sanastoa ja sanojen oikeaoppisia kirjoitusasuja. Pelissä on kolme eri vaikeustasoa, joista ensimmäisellä pelaajan pitää yhdistää oikea sana sitä esittävään kuvaan, toisella nimetä eri vaihtoehdoista oikea kuva ja kolmannella kirjoittaa kuvassa esitetty sana.

Oikean vastauksen saatuaan pelaajalle tarjotaan lisää haasteita ja pelin vaikeustaso nousee tämän suoritusten mukaan. Lisäksi pelaaja voi harjoitella eri sanoja selaamalla kortteja puhelimella.

Hyviä kokemuksia Ugandasta

”Peli on suunniteltu pääasiassa kehitysmaissa asuville nuorille, jotka haluavat parantaa lukutaitoaan ja laajentaa sanavarastoaan. Peruskoulusta huolimatta useilla nuorilla on vaikeuksia lukutaidossa koulutuksen heikon tason vuoksi”, kertoo Mika Välitalo, ICT4D ohjelmapäällikkö, Plan Suomesta.

Nokia Flash Cardsia on pilotoitu Ugandassa, jossa sen käyttöä testasivat nuoret ja aikuiset.

“Maan koululaisista monien lukutaito on heikko, joten se sopi hyvin pilotoinnin kohteeksi. Lisäksi Ugandassa on meneillään muitakin Planin hankkeita”, Mika toteaa. Suunnitteilla on, että sen käyttö leviäisi myös muihin kehitysmaihin.

Käyttäjien yleisen palaute oli erittäin rohkaisevaa, ja monet kokivat oppineensa sen avulla uutta sanastoa ja oikeinkirjoitusta. Jotkut käyttäjistä olivat myös käyttäneet peliä yhdessä lastensa kanssa, ja totesivat, että sovelluksen kuvat auttoivat myös heitä oppimaan sanoja nopeasti. Se sai myös kiitosta matalasta käyttökynnyksestään ja selkeydestään.

Peliä voi pelata Nokia Series 40 -puhelimilla, niin kosketusnäytöllisillä kuin QWERTY-näppäimistölläkin varustetuilla laitteilla.

Koulutuksesta parempaa elämänlaatua

Olemalla osa pelin kehitystyötä Nokia haluaa olla mukana tukemassa koulutusta ja sitä kautta parempaa elämänlaatua kehitysmaissa. Nokian muita koulutushankkeita ovat muun muassa Nokia Education Delivery ja Nokia Mobile Mathematics.

Nämä hankkeet ovat osa suurempaa kokonaisuutta, jonka taustalla on vahva usko siihen, että matkapuhelimia hyödyntämällä on mahdollista luoda valtava määrä positiivisia sosiaalisia vaikutuksia ja todellisia muutoksia ihmisten elämänlaadussa.

”Kun sijoitamme johonkin hankkeeseen, pidämme aina mielessä esimerkiksi koulutuksen ja työttömyyden vaikutukset eri yhteisöissä. Mobiililaitteiden avulla on muun muassa mahdollista tasa-arvoistaa kaupunkien ja maaseutujen koulutusolosuhteiden välisiä laadullisia eroja siirtämällä opintomateriaaleja sähköisesti. Mobiililaitteet myös poistavat aikaan, ikään tai paikkaan liittyviä rajoitteita oppimiselle”, kertoo Riitta Vänskä Nokian Corporate Social Investment -tiimistä.

Nokian kehitysohjelmat on rakennettu asiantuntijatoimijoiden määrittämien tavoitteiden pohjalta.

”Esimerkiksi koulutustyössä seuraamme YK:n Education for All -tavoitteita, joissa pyritään muun muassa lisäämään lukutaitoisuutta niiden miljoonien lukutaidottomien nuorien ja aikusten keskuudessa, joita maailmasta edelleen löytyy. Nokia Flash Cards on osa tätä valtavaa kokonaisuutta, jolla tavoitteisiin pyritään pääsemään”, summaa Riitta.

comments powered by Disqus