Ääni

Follow us

Uncategorized

Nokia TV - paljon sisältöä yhdessä paketissa

Julkaissut arttu kesäkuu 08, 2012

0
0

Nokia TV - paljon sisältöä yhdessä paketissa

0
0

Julkaissut arttu kesäkuu 08, 2012

Ilmoitimme toissa viikolla Nokia TV -palvelun saapumisesta Suomeen. Olemme tähän mennessä saaneet huikean määrän palautetta ja palvelun käyttäjämäärät ovat kovassa kasvussa. Katsoimmekin, että katsaus palvelun taustoihin ja konepellin alle olisi nyt paikallaan. Jututimme Mika Suomelaa, miestä Nokia TV:n taustalla.

Menestys kaikilla mittareilla 

Nokia TV on heti lanseerauksensa jälkeen saavuttanut erittäin suuren suosion ja positiivisen vastaanoton: sovellusta on ladattu todella ahkerasti ja olemme saaneet palvelusta erittäin paljon positiivista palautetta. Näyttäisikin siltä, että Nokia TV on palvelu, josta käyttäjät todella pitävät.

Kaksi vuotta sitten sovellusta lähdettiinkin kehittämään juuri asiakaspalautteen perusteella.

Nokialla on tehty vastaavia asioita jo monta kertaa aikaisemmin, viimeisimpinä niin kutsutut web-tv-widgetit, joita kehitettiin muun muassa Nokia N8 -laitteita varten. Huomasimme, että asiakkaat olivat erittäin kiinnostuneita katsomaan TV-ohjelmia kännykästä. He eivät pitäneet kuitenkaan siitä, että sisältö on pirstaloitunut lukuisiin eri sovelluksiin, joista yhdestäkään ei löytynyt kaikkea sitä sisältöä, joka oli tarjolla netissä, kommentoi Nokia TV -palvelun kehityksestä vastaava Mika Suomela.

Sovelluskehitys ja konseptointi lähti alunperin liikkeelle muutaman ihmisen voimin. Pääajatuksena oli ratkaista, miten mobiili-tv-kokemusta voitaisiin parantaa saadun asiakaspalautteen perusteella, unohtamatta tietenkään mediakumppaneita. Pikkuhiljaa visioi alkoi löytymään, ja Nokia TV:ta varten perustettiin oma pieni kehitysryhmänsä.

Samoihin aikoihin oltiin juuri siirtymässä Windows Phone -alustaan ja pidimme workshopin, jossa palvelusuunnittelija Apaar Tuli oli mukana. Hän lopulta luonnosteli sovelluksen idean yhdessä päivässä, Suomela kertoo.

Mediakumppanit olivat palveluluonnoksesta heti sitä mieltä, että oikea lähestymistapa oli löytynyt. Kumppaneille oli tärkeää, että heidän sisältönsä näkyy mahdollisimman monelle ihmiselle mahdollisimman kattavan ja sisältörikkaan sovelluksen kautta, samalla säilyttäen kumppaneiden oman brandin ja ilmeen.

Kaikki sisältö mediakumppaneiden hallussa

Kaupallisen puolen toimijoille tärkeää oli tietysti myös relevanttien mainosten näkyminen ohjelmien yhteydessä. Nokia TV:ta varten kehitettiinkin innovaatio, joka liittää palvelun mediakumppaneiden omiin mainosjärjestelmiin ja takaa tuoreiden ja ajankohtaisten mainosten näkymisen.

Myös Nokia TV:n varsinaiset ohjelmat ovat teknisesti sisältökumppaneiden käsissä. Näin ollen mediatoimijat itse määrittävät, mitä ohjelmia palvelusta löytyy ja milloin.

Nokia TV-sovellus toimii niin, että saamme partnereilta metadatan, eli tiedon siitä, mitä sisältöä heillä on saatavilla. Tämä tieto sitten tallennetaan XML-formaatissa meidän tietokantaan. Metadatalla luodaan meidän päässä näkymä sovellukseen: mitä sisältöä siellä on ja missä muodossa. Kumppaneiden metadata osoittaa, mistä varsinaiset ohjelmat löytyvät, eli sisältö haetaan suoraan kumppaneiden palvelimilta, Mika Suomela selventää.

Ajatus mobiili-tv:sta on sisällöntarjoajien kannalta kiinnostava myös siinä mielessä, että television mobiilikatselun suosio kasvaa koko ajan.

Mobiili ei ota vielä kovinkaan isoa osaa television katsotuista minuuteista, mutta se on kaikista nopeimmin kasvava alue. Ihmiset haluavat katsoa tänä päivänä kännykällä televisio-ohjelmia, Suomela kertoo.

Erittäin suuri otanta kotimaista televisiotarjontaa

Nokia TV -sovelluksella voi katsella suurta osaa kaikesta kotimaisesta televisiotarjonnasta. Sovellus kokoaa suuren osan kaikesta sisällöstä, jota kotimaisilla televisiotoimijoilla on jo saatavilla verkossa.

Tällä hetkellä mobiililiittymä ei ole vielä täydellinen kopio nettisisällöistä, mutta sovelluksen sisältö täydentyy koko ajan. Kysymys on lähinnä Hollywood-sisällöstä, mihin kumppaneilla ei välttämättä ole vielä mobiilioikeuksia. Tavoitteena on, että kaikki sisältö mikä löytyy netistä olisi tulevaisuudessa saatavilla myös tämän sovelluksen kautta, Mika Suomela kertoo.

Nokia TV -palvelusta löytyy huomattava määrä kotimaista sisältöä aina Veikkausliigan otteluista Idolsiin ja Ylen Uutisiin.

URHOtv on lähtenyt mukaan Nokia-TV-palveluun todella hienolla otteella ja tarjoaa muun muassa Veikkausliigan ottelut nähtäväksi ilmaiseksi pian otteluiden päätyttyä, Mika Suomela kertoo.

Ylellä tärkeitä ohjelmia ovat lastenohjelmat, uutiset, asiaohjelmat ja tietysti myös uudet sarjat. MTV3:n tarjoamana voi Nokia-TV:lla katsella vaikkapa vain mobiiliin ja nettiin tehtyjä lisäsisältöjä, TV-ohjelmia taustoittavaa ja rikastavaa materiaalia.Ruudulta voi katsella Voice of Finlandia ja Poliiseja, kun The Voicen tarjonta taas on erityisesti nuorille suunnattua, Suomela jatkaa.

Täydellinen kumppani päivän tyhjiin hetkiin

Nokia TV-sovelluksen taustalla on sama ideologia kuin Nokian toisessa viihdepalvelussa, Mix Radiossa: sovellus on tehty kaikille. Perusajatuksena on, että Nokia TV on helppokäyttöinen, heti käytettävissä ja ilmainen. Mihin tilanteisiin Nokia TV-sovellus sitten parhaiten soveltuu?

Päivittäin kun sinulle tulee pieni hetki, jolloin sinulla ei ole mitään tekemistä. Tällä hetkellä ihmiset katsovat kännykällään Facebookkia tai henkilökohtaista sähköpostia. Nokia TV tarjoaa näihin hetkiin uuden vaihtoehdon: voit katsoa vaikka pätkän suosikki-tv-ohjelmaasi, jota et ehtinyt edellisenä päivänä katsoa. Sovellus muistaa mihin kohtaan olet jäänyt, joten ohjelma on helppo katsoa loppuun seuraavan vapaan hetken tullen, Suomela kuvailee.

Nokia TV-palvelu tulee luonnollisesti kehittymään myös jatkossa.

Olemme yllättyneet kuinka paljon palautetta on tullut ja kuinka positiivista se on. Ihmiset haluavat helppokäyttöisyyttä. Palautteen lomassa on tullut myös paljon kehitystoiveita, joiden pohjalta alamme toteuttaa sovellukseen muutoksia. Olemme saamassa tulevaisuudessa myös lisää kumppaneita mukaan, kotimaisia ja ulkomaisia, Suomela kertoo.

Mitä ohjelmia sinä olet katsellut Nokia TV-sovelluksella?

comments powered by Disqus