Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Kaupunkiviljelyä Nokian pääkonttorilla

Julkaissut Heidi heinäkuu 06, 2012

0
0

Kaupunkiviljelyä Nokian pääkonttorilla

0
0

Julkaissut Heidi heinäkuu 06, 2012

Nokia-talon katto Espoon Keilalahdessa versoo tänä kesänä mansikoita, salaattia ja basilikaa. Kuudennen kerroksen kattoterassilta löytyy puulaatikoita täynnä multaa ja kasveja. Sustainability-organisaation Lotta Toivonen, mistä on kysymys?

“Keilalahden hienot kattoterassit ovat olleet vähällä käytöllä, ja halusimme sinne elämää ja vihreyttä. Tahdoimme myös tuoda esille ajatusta lähiruoasta. Ideoijana ja promoottorina toimi kaupunkiviljelystä innostunut Satu Kalliokulju.”

”Yritysvastuupuolella mietitään ympäristöasioiden edistämistä toimistoissa. Rakennusten vihersertifikaateissa puhutaan nykyään viherkatoista, mutta sellaisen toteuttaminen valmiissa rakennuksessa olisi vaikeaa. Olimme nähneet Helsingin Savoy-ravintolassa toimivan kattopuutarhan, jossa kasvatettiin vihanneksia ravintolan keittiöön. Otimme tästä mallia omaan projektiimme.”

Ketkä toimivat puutarhureina? “Tämänkesäinen puutarha on kokeilu, joten halusimme mukaan vain pienen porukan. Kerroimme ideasta yrityksen sisäisessä Socialcast-palvelussa, ja puolentoista vuorokauden sisällä kaikki laatikot oli varattu. Osan laatikoista varasivat tiimit ja osaa hoitaa yksi tai kaksi henkilöä. Esimerkiksi viestinnän, työterveyden ja Design Usabilityn tiimeillä on omat boxinsa.”

Lotta kertoo, että katolla kasvatetaan esimerkiksi sipulia, salaatteja, retiisiä, kesäkurpitsaa, tomaattia, mansikkaa ja kukkia. Rajoitteena ovat mullan paksuus sekä olosuhteet kattoterassilla.  “Meillä on ollut ulkopuolinen yhteistyökumppani kertomassa mitä ja kuinka kannattaa viljellä. Olemme projektin puolesta tarjonneet laatikon ja mullat, ja viljelijät ovat itse hankkineet kasvinsa”, Lotta kertoo.

Lotan mukaan viljelijöiltä saatu palaute on ollut positiivista, ja muutkin Nokian kampukset ovat osoittaneet mielenkiintoa viljelyä kohtaan. Toiveena on ensi kesänä laajentaa toimintaa muille saiteille jos vain innokkaita viljelijöitä löytyy.

“Viljely on tuonut Nokia-taloon uutta yhteisöllisyyttä. Viljelijät ovat oppineet tuntemaan toisensa ja olemme järjestäneet pieniä tapahtumia. Projekti on myös poikinut kokonaan uusia ideoita.”

Kosteustiedot Twitteriin

Yksi esimerkki näistä ideoista on Nokian tutkimuskeskuksen suorittama kosteuden etäseuranta. Socialcastissa kyseltiin ratkaisuja siihen, kuinka laatikoiden kastelutarvetta voitaisiin etäseurata esimerkiksi loma-aikana. Tutkimuskeskuksen innokkaat insinöörit huomasivat vetoomuksen ja tarttuivat tilaisuuteen. Valmista ratkaisua ongelmaan ei ollut, joten sellainen päätettiin rakentaa.

Teemu Savolainen kertoo: “Keräsimme tarvittavat komponentit, joihin kuuluu esimerkiksi maankosteusanturit, ledilampuista tehdyt kotelot, ZigBee-radiot, sekä vanha kierrätysläppäri, joka käyttää Nokia E7 –laitetta saadakseen matkapuhelinyhteyden.”

“Mittaustiedot lähtevät matkapuhelinverkon yli Englannissa olevalle serverille, joka lähettää tietyn kellonajoin saamansa datan Twitteriin. Tiedot tulevat humorististen muodossa. Kasvit saattavat esimerkiksi valittaa vedenpuutteesta tai ilmoittaa omasta kasvustrategiastaan.”

Teemu kertoo, että projekti toteutettiin harrastuspohjalta, mutta samalla myös opittiin uutta. “Mietimme jatkuvasti tutkimuskeskuksella protokollia siihen, kuinka laitteet keskustelevat keskenään. Arvioiden mukaan vuonna 2020 internetissä tulee olemaan kiinni kymmeniä miljardeja laitteita. Tutkimme, kuinka näiden laitteiden tuottamaa tietoa voitaisiin hyödyntää.”

Voit seurata kasvien keskustelua @NoHoRG Twitter tunnuksen kautta http://twitter.com/#!/nohorg

(Osan kuvista ottanut Mikko Haikonen. Kaikki kuvat otettu Nokia 808 PureViewlla.)

 

comments powered by Disqus