Ääni

Follow us

Uncategorized

Matka muotoilijan mieleen: Nokia Lumia 900

Julkaissut Jeppe Christensen heinäkuu 17, 2012

0
0

Matka muotoilijan mieleen: Nokia Lumia 900

0
0

Julkaissut Jeppe Christensen heinäkuu 17, 2012

Älypuhelimet ovat jo osa arkea, mutta ne ovat myös hämmästyttäviä taskutietokoneita, joiden tekniikka ja muotoilu kiehtovat mieltä.
Nokia Lumia 900 on yksi viime aikojen omaperäisimmistä, innovatiivisimmista sekä kiitellyimmistä älypuhelimista. Sitä ei aina malttaisi laskea käsistään.

Mikä tekee puhelimesta tyylikkään ja toimivan? Ja miten sen ominaisuudet yhdistyvät kiehtovaksi kokonaisuudeksi? Keskustelimme Stefan Pannenbeckerin kanssa piirteistä ja ominaisuuksista, jotka tekevät Lumia 900 -älypuhelimesta ainutlaatuisen ja käyttäjän elämästä entistä helpompaa. Stefan Pannenbecker on Nokian teollisen muotoilun johtaja.

”Älypuhelin on tuotteena kuin kaunis kello tai tyylikkäät aurinkolasit. Kiinnitämme huomiota pienimpiinkin yksityiskohtiin ja työstämme jokaisen osan huolellisesti”, Stefan sanoo.

Jokainen yksityiskohta on tärkeä

Yksityiskohtien merkityksestä käyvät esimerkiksi vaikkapa Nokia Lumia 900 -älypuhelimen kaiuttimen reiät. Ne porataan yksitellen sen jälkeen, kun puhelimen yhtenäinen polykarbonaattirunko on valmis. ”Näin saavutamme suuremman tarkkuuden ja tiheyden, mikä puolestaan parantaa äänenlaatua”, Stefan kertoo.

Kuulokeliitännän sijainti on toinen hyvä esimerkki. Liitäntä on laitteen yläsivun vasemmalla laidalla samankeskisesti rungon profiilin kanssa. Tämä tekee pudotustestauksesta ja komponenttien valinnasta haasteellista, mutta juuri tällaiset yksityiskohdat erottavat omaperäisen huippumuotoilun keskinkertaisesta muotoilusta.

”Mustassa ja syaaninsinisessä värivaihtoehdossa mattapinta sopii mielestämme erinomaisesti laitteen henkeen ja veistokselliseen muotoon. Valkoiseen puhelimeen valitsimme korkeakiiltoisen viimeistelyn sen hienostuneen ja lähes keraamisen tunnun vuoksi”, Stefan selventää.

Yksinkertainen on kaunista

Nokia Lumia 900 -puhelimessa on myös saumattomasti sisäänrakennettu linssi, joka ei riko laitteen linjoja – eikä jää kiinni taskun reunaan, kun kamera otetaan esille kuvaustilanteessa.

”Tavoitteenamme on sisällyttää kaikki ominaisuudet laitteeseen mahdollisimman saumattomasti. Kiinnitimme erityistä huomiota Nokia Lumia 800- ja Nokia Lumia 900 -puhelimien kameroihin, koska laitteiden rungot koostuvat yhdestä kappaleesta. Haluamme pitää muotoilun yksinkertaisena”, korostaa Stefan.

”Emme sovella samoja periaatteita kaikkiin puhelimiin. Nokia 808 PureView -puhelimen 41 megapikselin sensori on huomattavasti jykevämpi komponentti, joten liitimme sen luontevasti kokonaisuuteen. Kookas kameramoduuli antaa laitteelle luonnetta”, kuvailee Stefan.

Nokia Lumia 900 -puhelimen yhdestä kappaleesta koostuvassa rungossa on niin paljon ominaisuuksia, että esimerkiksi SIM-korttipaikka sijoitettiin laitteen ulkopinnalle. Miksi se sijoitettiin yläsivulle?

”Meidän piti miettiä, miten voimme ottaa huomioon rungon sisällön ja saada aikaan mahdollisimman toimivan kokonaismuotoilun. Kutsumme tätä lähestymistapaa sisältä ulospäin suuntautuvaksi muotoiluksi. Muotoilijat kävivät pitkiä keskusteluja sähkö- ja elektroniikkainsinöörien kanssa tuotteen parhaasta mahdollisesta toteutuksesta”, lisää Stefan.

”Tavoitteenamme oli mahdollisimman yhtenäinen yleisvaikutelma, joten SIM-korttipaikka oli sijoitettava joko yläsivulle tai pohjasivulle. Valitsimme yläsivun, koska suuri osa antennia on laitteen alaosassa, ja korttipaikka olisi häirinnyt antennin toimintaa.”

”Ajatuksenamme oli myös luoda liitäntäkeskus eli sijoittaa kuulokeliitäntä, microUSB-liitäntä ja SIM-korttipaikka lähelle toisiaan, jotta niiden käyttö olisi mahdollisimman helppoa ja luontevaa.”

Puhelin on kokemus

Nokia Lumia 900 -älypuhelimessa on muitakin teollisen muotoilun innovaatioita. Virtanäppäin on peukalon kannalta parhaassa mahdollisessa paikassa laitteen sivulla. Kaiutin sijoitettiin pohjasivulle, jotta etuosan yleisilme olisi mahdollisimman eheä ja yhtenäinen.
”Yritimme karsia kaiken epäolennaisen. Haluamme itse laitteen katoavan taustalle, kun käyttäjä katsoo näyttöä”, Stefan kuvailee Nokia Lumia 900:n muotoilua.

Tyylikkään ja toimivan rungon, saumattomasti sisäänrakennettujen ominaisuuksien ja mielekkäiden toimintojen suunnittelu vaatii paljon työtä. Tavoitteena on mahdollisimman luonteva kokonaisuus: älypuhelimen muotoilijan paras palkkio on, että käyttäjä ei huomaa muotoilijan työtä.

Tarkemmin Stefanin mietteisiin voi tutustua seuraavalla englanninkielisellä kahdeksan minuutin videolla, joka kertoo Nokia Lumia 800 -puhelimen suunnittelusta.

comments powered by Disqus