Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Nuoret tutustuivat elektroniikan ja tietoliikennetekniikan korkeakouluopiskeluun

Julkaissut Carita Koskinen heinäkuu 23, 2012

0
0

Nuoret tutustuivat elektroniikan ja tietoliikennetekniikan korkeakouluopiskeluun

0
0

Julkaissut Carita Koskinen heinäkuu 23, 2012

Oulun yliopiston Sähkötekniikan ja Tietoliikennetekniikan osastoilla työskenteli kesäkuussa kolmekymmentä 15-17-vuotiasta koululaista tutkimusharjoittelijoina Oulun kaupungin kesätyöseteleillä. Työharjoittelun tarkoituksena oli lisätä elektroniikan ja tietoliikennetekniikan opetuksen, tutkimuksen ja teollisuuden tunnettuutta koululaisten ja heidän vanhempiensa keskuudessa.

”Kolmekymmentä nuoruuden intoa täynnä olevaa koululaista toivat mukanaan ääntä ja väriä, jota harvoin näkee yliopistolla näin kesäaikaan”, kertoo projektin yhtenä puuhamiehenä toiminut Jari Hannu Oulun yliopistolta.

Palkkaamalla koululaisia kesätöihin Oulun yliopisto halusi viedä viestiä tulevaisuuttaan miettiville koululaisille, jotta he osaisivat tehdä tekniikan opiskelun kannalta oikeita päätöksiä kurssivalinnoissaan: laajalla matematiikalla ja fysiikalla pötkii pitkälle.

Kuullessamme ensimmäistä kertaa yliopisto-opettaja Jari Hannulta nuorista tutkimusharjoittelijoista päätimme Nokia Äänen toimituksessa lainata kesätyöntekijöille kaksi Nokia Lumia 800 -älypuhelinta nähdäksemme, mitä innostuneista ja motivoituneista nuorista koottu ryhmä saa aikaiseksi.

Käytännön tietoa elektroniikka- ja tietoliikennealasta

Oulun seudulle on muodostunut kansainvälisesti merkittävä elektroniikka- ja tietoliikennetekniikkateollisuuden keskittymä, joka pitkälti perustuu Oulun yliopiston Sähkötekniikan osaston ja Tietoliikennetekniikan osaston järjestämään yliopistotasoiseen koulutukseen ja tutkimukseen.

Viime vuosina uusien opiskelijoiden määrä on kuitenkin laskenut alle aloituspaikkojen määrän. Elektroniikka- ja tietoliikenneteollisuuden tulevaisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että jatkossakin opiskelijoiksi saadaan matemaattisesti lahjakkaita nuoria.

”Elektroniikan ja tietoliikenteen osaajia edelleen tarvitaan. Meiltä valmistuneet diplomi-insinöörit sijoittuvat edelleen hyvin työelämään, vastavalmistuneiden työllistyminen on lähes sata prosenttista”, mainitsee Jari Hannu Oulun yliopiston Sähkötekniikan osastolta.

Oulussa toimii Nokian lisäksi useita teknisen alan merkittävimpiä kansainvälisiä yrityksiä.

Suunnittelijan työ ja työkalut tutuksi

Kesätyössään koululaiset ovat suunnitelleet ja rakentaneet elektroniikkalaitteen, joka tunnetaan nimellä LED-POV (Light Emitting Diode-Persistence of Vision).* Laitteilla voi kirjoittaa tekstiä ikään kuin ilmaan leijumaan ja niitä tullaan käyttämään sähkötekniikan koulutusohjelman markkinoinnissa. Suunnittelussa käytettiin apuna tietokoneavusteisia suunnittelutyökaluja kuten CAD ja Computer Aided Design.

Koululaiset aloittivat suunnittelutyön piirtämällä ensin laitteen piirikaavion, jonka perusteella he suunnittelivat laitteen piirilevyn, jokainen omanlaisensa. Piirilevyt valmistettiin työpajassa, minkä jälkeen piirilevyihin juotettiin tarvittavat komponentit. Verrokkeina omiin piirilevyihin, kesäharjoittelijat hakivat lisäksi inspiraatiota Nokialta lainassa olleista Lumia 800:sta sekä puretuista elektroniikkalaitteista.

Koululaiset saavat tekemänsä laitteen mukaansa, jotta he voivat esitellä kesätyönsä tuloksia tutuilleen. Suunnittelutyö jäljitteli erittäin tarkasti elektroniikkasuunnittelijan uransa alkuvaiheessa tyypillisesti tekemää työtä.

”Työharjoittelu on toteutettu mielestämme hyvin toimivasti ja tekemistä on riittänyt. Työ on ollut hyvin erilaista verrattuna normaaliin kesätyöhön. Positiivista on ollut se, että työssä on päässyt konkreettisesti oppimaan uutta”, kommentoi Venla Kallinen kesäduuniaan Ouluun yliopistolla.

”Työharjoittelijat ovat olleet todella innovatiivisia ja tehokkaita. Ei voi kuin hämmästellä kuinka tyylikkäitä piirilevyjä kokemattomat suunnittelijat pystyivät parissa viikossa toteuttamaan”, kehuu opettaja Jari Hannu oppilaitaan.

”Tavoitteena on tehdä tästä koululaisten kesätyöstä jokavuotinen käytäntö, jonka avulla annetaan totuudenmukaista ja konkreettista tietoa elektroniikan ja tietoliikennetekniikan opiskelusta ja ammattikuvista. Sekä tietysti tehdä Oulun yliopiston sähkötekniikan ja tietoliikennetekniikan koulutusta ja tutkimusta tunnetummaksi”, kertoo tavoittamamme Jari Hannu Oulun yliopistolta

Nokia Lumia 800 apuna opiskelijarekrytoinnissa

Nokia Äänen Oulun yliopiston kesätyöntekijöille annettuja Nokia Lumia 800 –puhelimia käytettiin kesätyökokemusten dokumentointiin.

Lumioilla kuvattiin runsaasti elektroniikkasuunnittelun ja -tuotannon eri prosessivaiheita sekä insinöörin toimenkuvaan liittyviä tehtäviä. Myös kaikki jutussa olevat kuvat ovat työharjoittelijoiden kuvaamia. Tuotettua kuva- ja videomateriaalia tullaan hyödyntämään mm. Sähkötekniikan koulutusohjelman opiskelijarekrytoinnissa.

Valmis LED-POV

*LED-POV tyyppinen laite oli muuten myös aikoinaan Nokialla integroituna Nokia 3220 -puhelimissa.

comments powered by Disqus