Ääni

Follow us

Liiketoiminta

Scaladon kuvausosaaminen tuo Nokian älypuhelimiin entistäkin paremmat kamerat

Julkaissut Ian Delaney elokuu 08, 2012

0
0

Scaladon kuvausosaaminen tuo Nokian älypuhelimiin entistäkin paremmat kamerat

0
0

Julkaissut Ian Delaney elokuu 08, 2012

Nokia ilmoitti heinäkuun lopulla saaneensa päätökseen yrityskaupan, jonka myötä yhtiölle siirtyvät Scaladon teknologiat, kehittäjät ja immateriaalioikeudet. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Nokian ohjelmistojohtaja Samuli Hänninen kertoo miten yhtiö aikoo kehittää kamerapuhelimia.

”Uskomme, että kamerapuhelimet kokevat uuden murroksen”, Samuli kertoo tyytyväisenä viimeisimmästä yrityskaupasta.

”Nokia on aina ollut kamerapuhelinten teknologiajohtaja. Vuonna 2002 julkistettu Nokia 7650 -puhelin oli yhtiön ensimmäinen kamerapuhelin. Nokia N8 –puhelin oli ensimmäinen 12-megapikselin kamerapuhelin automaattitarkennuksella. PureView-teknologia on valtava edistysaskel”, listaa Samuli kehityksen virstanpylväitä.

”Sata vuotta sitten Kodakin kaltaiset valokuvauksen pioneerit määrittivät, miten kuvia otetaan. Teknologia on sittemmin kehittynyt merkittävästi, mutta perusteet ovat edelleen samat. Samat asiat vain tehdään eri tavalla”, hän jatkaa.

”Nyt olemme tilanteessa, jossa asiat voivat muuttua radikaalisti. Tavoitteenamme on, että kamerapuhelimilla voidaan tallentaa muistoja ja tunteita nykyistä huomattavasti monipuolisemmin”, toteaa Samuli.

”Yksi esimerkki on metatiedon lisääminen kuviin. Kamerapuhelin voi käyttää tarkoituksenmukaisesti tietoja siitä, keitä on kuvassa, mitä he tekevät ja milloin kuva on otettu. Isoäitini kirjoitti aikoinaan nämä tiedot kuvan kääntöpuolelle. Älypuhelin voi sisällyttää tiedot kuviin ja tarjota uusia tapoja muistoihin palaamiseen”, Samuli Hänninen visioi kamerapuhelimien mahdollistamia muutoksia.

”Voimme myös muuttaa muistojen tallentamisen tapoja. Kuvissa voi olla niin paljon tietoa, että niistä voi luoda uusia ja täysin erilaisia kuvia keskittymällä esimerkiksi yksityiskohtiin kuten taustalla näkyvään auringonlaskuun”, Hänninen sanoo.

Scaladosta siirtyvä henkilöstö muodostaa uuden kuvausosaamisen keskuksen Lundiin Ruotsiin. Se täydentää Nokian Tampereen ja Espoon tiimejä, jotka kehittivät PureView-teknologian. Lundin osaajat keskittyvät Suomessa kehitettyä laitteistoa täydentävään ohjelmistoon.

Odotettuja tuloksia kuvaa ehkä parhaiten seuraava yhtälö: PV + SC = PV^2

Vaikka uusimmat kamerapuhelimet voivat vaikuttaa lähes täydellisiltä, kehitys on vasta alussa.

On vaikea aavistaa, millaisia ominaisuuksia on Nokian seuraavan sukupolven kamerapuhelimissa. Mitä sinä odotat kamerapuhelimilta? Mikä voisi olla seuraava suuri innovaatio?

comments powered by Disqus