Ääni

Follow us

Uncategorized

Putkiradiosta älypuhelimeen: viritä Lumiasi oikealle taajuudelle

Julkaissut Boc Ly elokuu 24, 2012

0
0

Putkiradiosta älypuhelimeen: viritä Lumiasi oikealle taajuudelle

0
0

Julkaissut Boc Ly elokuu 24, 2012

Radion kuuntelu älypuhelimella herättää muistoja. Monelle tulee radiosta edelleen mieleen puupintainen putkiradio, jossa oikea taajuus haettiin valitsinta kääntämällä. Kuuluvuus oli sattumanvaraista, äänenlaatu oli heikko ja signaali saattoi kadota, jos radion siirsi toiseen paikkaan. Kaikki tämä kuului kuitenkin asiaan ja oli osa kuuntelukokemusta.

Radiolähetykset olivat oman aikansa langatonta viestintää. Nyt langattomuus on saanut aivan uusia ulottuvuuksia viestinnässä ja viihdelaitteissa, ja vanha kunnon radio on kokenut monia muutoksia.

Radio Lumia-puhelimessa

Radio on saanut älypuhelimissa uuden elämän. Radiosovellukset ovat helppokäyttöisiä, ja äänenlaatu on hyvä. Älypuhelimella voi kuunnella radioasemia kaikkialta maailmasta, ajasta ja paikasta riippumatta. Windows Phone Marketplace -palvelun valikoimaan kuuluvien radiosovellusten kuningas on kalifornialaisen yhtiön kehittämä TuneIn, joka viettää tänä vuonna kymmenvuotisjuhliaan. Sovelluksella on yhteensä 40 miljoonaa käyttäjää yli 230 maassa. Sen valikoimaan kuuluu 60 000 radioasemaa ja kaksi miljoonaa ohjelmaa.

TuneIn-sovelluksen suosio on helppo ymmärtää: sovellus on monipuolinen mutta selkeä ja helppokäyttöinen. Käyttäjä voi etsiä asemia sijainnin, kielen tai musiikkilajin perusteella ja tallentaa suosikkinsa. Suosikkiasemat voi myös laittaa aloitusnäyttöön. Sovelluksessa on rinnakkaiset näytöt, joissa on tietoa valitun kanavan ohjelmakaaviosta ja Twitter-syötteistä sekä samankaltaisista kanavista. Käyttäjä voi siirtyä pyyhkäisyliikkeellä näytöstä toiseen. Musiikkia voi myös kuunnella muiden sovellusten taustalla. TuneIn-sovelluksen voi ladata Windows Phone Marketplace -palvelun Nokia-kokoelmasta.

Kymmeniä vaihtoehtoja

Windows Phone Marketplace -palvelun valikoimaan kuuluu kymmeniä radiosovelluksia. Osa niistä – kuten Kerrang! Radio Player – on tarkoitettu tietyn aseman kuunteluun. Osa taas keskittyy tietyn maan, alueen tai kielialueen radioasemiin. Esittelemme seuraavassa neljä maksutonta sovellusta, jotka tarjoavat vielä vähän enemmän valinnanvaraa.

miRoamer Global Radio

Tätä sovellusta kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos kaipaa musiikkia mutta ei välitä puheesta. Sovelluksen Platinum-kanavat on luokiteltu musiikkilajin mukaan. Valittavana on esimerkiksi Absolute 80s, Modern Rock, Metal, Chill Out ja Soft Jazz. Käyttäjä voi valita oman suosikkinsa ja kuunnella sovelluksen soittolistoja. Jos käyttäjä ei pidä kuulemastaan, hän voi hypätä kappaleen yli.

Valinnanvaraa ei ole yhtä paljon kuin Nokian mainiossa Mix Radio -sovelluksessa – tässä asiassa mielipiteemme voi tosin olla vähän puolueellinen. Valmiiden soittolistojen kuuntelun lisäksi miRoamer Global Radio -sovelluksessa voi hakea radioasemia sijainnin ja musiikkilajin perusteella.

Radio Hub
Radio Hub -sovelluksen erityispiirre on graafinen taajuuskorjain. Sovellus näyttää myös kappaleen ja esittäjän tiedot, jos ne ovat saatavilla. Visuaalisesti Radio Hub on erittäin miellyttävä sovellus. Muilta toiminnoiltaan se ei kuitenkaan ole yhtä monipuolinen kuin kilpailijat. Asemia voi etsiä sijainnin muttei musiikkilajin perusteella. Suosikkiasemat voi tallentaa, mutta niitä ei voi kiinnittää aloitusnäyttöön.

Suurin puute liittyy moniajoon. Musiikkia voi kuunnella, kun lukitusnäyttö on päällä, mutta ei esimerkiksi pelaamisen tai sähköpostin kirjoittamisen taustamusiikkina. Toisaalta sovelluksessa on sisäänrakennettu selain sekä Twitter- ja Facebook-toiminnot.

AUPEO! Radio
Tämäkin sovellus on tarkoitettu käyttäjille, jotka haluavat kuunnella vain musiikkia.Käyttäjä voi valita musiikkilajin, tunnelman tai esittäjän. Jos hän valitsee esittäjän, sovellus soittaa myös samankaltaisten artistien musiikkia. AUPEO! Radio -sovelluksen erityispiirre on mahdollisuus luoda oma radioasema. Käyttäjä voi painaa Love- tai Ban-painiketta jokaisen kappaleen kohdalla, ja sovellus muodostaa vähitellen käsityksen hänen musiikkimaustaan. Oman radioaseman voi jakaa ystävien kanssa Facebook-palvelussa.

Oman radioaseman luominen edellyttää maksutonta rekisteröitymistä. Sovelluksen maksullisessa premium-versiossa ei ole mainoksia, ja käyttäjä voi käyttää rajattomasti mahdollisuutta hypätä kappaleiden yli. Maksuttomassa versiossa voi hypätä enintään kuuden kappaleen yli tunnissa. Palveluun rekisteröityneet käyttäjät saavat kuunnella premium-versiota maksutta seitsemän päivän ajan.

Miten sinä kuuntelet radiota Lumia-puhelimellasi? Kerro suosikkisovelluksistasi kommenttiosiossa.

Kuva: Rafael Kage

comments powered by Disqus