Ääni

Follow us

Ihmiset ja ilmiöt

Aurinkoinen katsaus lataukseen

Julkaissut Anna Saura helmikuu 06, 2013

0
0

Aurinkoinen katsaus lataukseen

0
0

Julkaissut Anna Saura helmikuu 06, 2013

Miten lataisit puhelintasi ilman pääsyä sähköverkkoon? Esimerkiksi telttaretkellä tai  veneessä?

Nokialla on olemassa jo mielestämme hyvin nerokas keksintö eli polkupyörälaturi, mutta tällä kertaa olemme hyödyntäneet aurinkoenergiaa. Miljoonilla ihmisillä ympäri maailmaa ei ole kotonaan sähköä tai helppoa pääsyä sähköverkkoon. Tähän tarpeeseen Nokia on aloittanut pilottiprojektin aurinkolaturin ympärille.

Kenia ja Nigeria osoittautuivat sopiviksi testimaiksi, sillä Maailmanpankin raportin mukaan vain 16 % kenialaisista ja 51 % nigerialaista pääsivät säännöllisesti sähköverkkoon vuosien 2007-2011 aikana.

Kustannustehokas laturi

Aurinkolaturi on kustannustehokas laite, joka voisi parhaimmillaan auttaa miljoonia ihmisiä. Laturi hyödyntää ohutta filmipaneelia ja se on kevyt, sillä se painaa vain 93 grammaa. Yhden minuutin lataus antaa jo kahden minuutin puheajan.

aurinkolaturi_asha

Paraikaa tuhannet ihmiset Keniassa ja Nigeriassa testaavat aurinkolaturia. Pilotin aikana arvioimme tuotteen kaupallisia mahdollisuuksia, erilaisia käyttötapoja ja sen vaikutuksia niin ympäristölle kuin yhteiskunnalle.

Aurinkolaturi testissä Nairobissa

Keniassa asuva suomalainen Kaarina Airas ei varsinaisesti kuulu aurinkolaturin sähköttömään kohderyhmään, mutta otti haasteen vastaan ja testasi Äänen pyynnöstä laturia kotinsa takapihalla Nairobissa.  Kaarina valitsi lataukseen täydelliset olosuhteet eli kuuman, pilvettömän päivän. Ladattavana puhelimena oli Kaarinan uusi Nokia Asha 308.

aurinkolaturi

Aurinkolaturi asetetaan sopivalle alustalle ja puhelin johtoon kiinni. Laturissa on myös reiät naruille, joista sen voisi kiinnittää vaikkapa teltan kattoon.

”Kenno on keveä ja näppärä ja samalla myös taipuva”, Kaarina arvioi.

”Laite lunasti lupauksensa: täydellisissä olosuhteissa akun lataus täysin tyhjästä täydeksi kesti tasan neljä tuntia.”

Tärkeät ratkaisut ympäristöä ajatellen

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Nokia on onnistunut vähentämään ympäristökuormitustaan 50 prosentilla. Materiaalituotanto ja energiankulutus ovat kaksi suurinta ympäristöön vaikuttavaa tekijää ja tulevaisuudessa lataamisen liittyvät ratkaisut tulevat varmasti entistä  tärkeimmiksi.

Millaisia latausvaihtoehtoja sinä haluaisit tulevaisuudessa nähdä?

comments powered by Disqus